Автобус с ученици от софийско учебно заведение едва успя да стигне до манастир „Свети Николай“ в Скравена. Причината за това е изграждането на новия високоскоростен път Ботевград – Видин и липсата на подходящи обходни пътища. 


Както Ви информирахме, преди десетина дни в района на новото трасе бе проведен протест. Причина за недоволството на скравенчани е липсата на пряка връзка на селото с вилната зона и манастира. Те настояват за изграждане на пътен възел, какъвто първоначално се е предвиждал по проекта за модернизация на пътя. 


Инфраструктурният проблем без малко да провали екскурзията на учениците от столицата. Днес те бяха на организирано посещение в нашата община. Програмата им включваше обектите: паметник-костница на Ботевите четници; НЧ „19-ти февруари 1906“, където разгледаха етнографската сбирка и изградения към нея интерпретационен център за местни занаяти; манастир „Свети Николай Чудотворец“. 


Острите завои по тесния обходен път създадоха трудности на автобуса. В крайна сметка, след намесата на работници с моторна резачка, екскурзиантите стигнаха до крайната цел – Светата обител, където изслушаха с интерес беседа на тема „Християнските ценности“.


Ето как коментира днешната ситуация един от организаторите на протеста - Здравко Лесичков: “Това е изключително неприятна ситуация и съм убеден, че не носи позитиви както на Скравена, така и на цялата община. Със сигурност ще получи широк отзвук, когато децата се приберат в София и разкажат на своите родителите за перипетиите си днес. Да не говорим какви ще са реакциите на транспортната фирма и туроператора. Утре пристигат още три автобуса. Благодарение на добрата воля на строителната фирма, ще се опитат да преминат по старото трасе. АПИ продължава да не се интересува от затрудненията, които създава на селото. И тук от пътната агенция трябва да отговорят на един основен въпрос: Изграждането на нова пътната инфраструктура реално помага или затруднява развитието на икономиката, туризма и достъпа до културно-историческото ни наследство, подобрява ли поминъка, или изолира населени места от възможността да се възползват от нея и да подобрят перспективите си за живот?“. 


Лесичков обърна внимание, че според европейските директиви, отнасящи се до изграждането на успешен транспортен сектор на ЕС, трябва да има задължителна свързаност на населените места с цел подобряване жизненото равнище на населението във всяко едно от тях.