Врачанският Митрополит Григорий ще донесе тази година Благодатния огън от Йерусалим. Духовният водач на епархията е начело на българската делегация, която ще лети до светите места с правителствения "Фалкон". Архиерейският наместник на Ботевград отец Борис има уговорка с дядо Григорий на връщане към Враца той да даде от Благодатния огън и за Ботевград. Огънят ще бъде занесен в храма „Свето Вознесение Господне” и вярващите ще могат да си запалят свещ от него.

Да припомним, че Митрополит Григорий е роден през 1970 г. в Ботевград. Светското му име е Красимир Цветков, завършил е природо-математическата гимназия "Акад. проф. д-р Асен Златаров”.

За православните християни Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.


Хора от цял се стичат в Йерусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението, а и да вземат искрица от Благодатния огън.


Тази година Израел са въвели строги мерки за църковните делегации, които ще пренесат Благодатния огън по света. Членовете им трябва да имат отрицатени PCR тестове и да са ваксинирани.
Миналата година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.