Търсенето на информация в глобалната мрежа помага на възрастните хора да съхранят свежестта на своя ум и паметта си, установи изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
Екип начело с д-р Гари Смол е извършили магнито-резонансно изследване на активността на главния мозък на човека при търсене в интернет. В интервю за Ройтерс експертът-геронтолог разказва, че мозъкът на активните потребители на интернет работи интензивно по време на търсене. Статията на Смол е публикувана в Американското списание за гериатрична психиатрия.
На базата на наблюдението учените са стигнали до извода, че глобалната мрежа може да служи като един вид тренажор за мозъка.
Доктор Смол и неговите колеги са изследвали 24 души на възраст от 55 до 76 години. Доброволците са извършвали търсене в мрежата и прочитане на няколко страници от книги, докато учените са наблюдавали мозъчната им активност.
Мониторингът е показал, че по време на четене се активизира зрителната зона на частта от главния мозък, отговорна за езиковото възприятие. Търсенето в интернет е увеличило тази активност, но само в групата на интензивно търсещите в интернет.
С напредване на възрастта, когнитивната функция на човешкия мозък отслабва. Учени многократно са доказвали, че различните мисловни упражнения помагат да се съхрани свежестта на ума по време на старост. Интернет изследването обаче е първо по рода си.