Дългоочакваната сделка между Microsoft и Yahoo най-сетне е факт. Днес двете компании обявиха партньорство в областта на интернет търсенето.

Новината съобщи в аванс Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на анонимен източник. По-късно сделката беше официално разгласена, съобщи technews.bg.

Съгласно споразумението, Yahoo ще замени своята услуга за търсене с Bing на Microsoft и ще се концентрира върху продажбата на реклама. Интернет гигантът ще има изключителни права за премиум рекламодателите в търсачките на двете компании.

Финансови параметри на партньорството бяха частично обявени. Споразумението е за 10-годишен период, съобщи CNET News.

Yahoo ще продава рекламни площи не само на страниците на своя портал, но и на сайтове на Microsoft. Компанията очаква да увеличи приходите си с 500 милиона долара годишно, в резултат на сделката.

През първите пет години от срока на споразумението Yahoo ще получава 88% от приходите от реклама в търсене през нейните сайтове. Microsoft, от своя страна, се е ангажирала с гарантирани нива на приходи.

Основна цел на сделката е да бъде даден отпор на Google в интернет търсенето и рекламата, коментират анализаторите.

Очаквано, Yahoo ще прекрати по-нататъшните си разработки на технологии за търсене, като ще остави този приоритет на Microsoft. Компанията ще се фокусира в други области, които са от критично значение за нейното бъдеще, посочи CEO-то Карол Барц, която пое Yahoo в началото на годината.

Microsoft ще може да интегрира технологията за търсене на Yahoo, вкл. и платформата за продажба на реклама Panama. Двете компании обаче са решили засега да използват търсачката Bing и платформата AdCenter на Microsoft и в двата сайта.

Bing стартира в началото на юни и за кратко време зае немалък дял от пазара на търсене в САЩ, като дори изпревари Yahoo за един ден.

Microsoft и Yahoo заедно имат 30% дял от търсенията в интернет, докато Google сам държи двойно по-голямо парче от пазара. Споразумението трябва да бъде одобрено от регулаторните органи, като се очаква процедурата да отнеме няколко месеца.