Един от най-известните и оригинални български творци – скулпторът Павел Койчев отново е избрал Осиковица за декор на поредната си артистична изява. Изложбата “Градежът” ще бъде открита на 18 октомври в имението на Мирослав Михайлов в Осиковица.
През 1998 година павел Койчев осъществи проекта си “Изкуственост. Нещо за клонирането” като разположи инсталациите в имението на д-р Васил Ангелов в Осиковица. Изложбата тогава се превърна в един от най-значимите културни факти в страната, за които се говори и до днес.
Павел Койчев е знаков скулптор, чийто изложби задължително се превръщат в запомнящи се артистични събития с национален и международен отзвук като "Стадото" (2000), "Обиталището" (2001), "Складът" (2002), "Градът" (2004), “Къщите, лятото, морето” (2005), "Скулптури от оникс" (2006), "Високомерна разходка (2006).
Павел Койчев е автор от световна величина, обявен в Ню Йорк за  творец на милениума. Според критика Георги Лозанов, единствените български художници, които създават наистина високо концептуално изкуство днес, са Христо Явашев и Павел Койчев.