Фирма DECIBEL е семейна българска инженерно-производствена фирма с фабрика за производство на системи за контрол на шума, намираща се в Ботевград. Историята на фирмата започва през 2012г. с консултантска и търговка дейност в сферата на звукоизолациите и акустиката. Скоро след основаването на компанията, собствениците разбират, че в световен мащаб се предлагат системи и материали за звукоизолация с недостатъчно добри параметри. През 2014г. става факт първият собствен продукт на DECIBEL, разработен и произведен изцяло в България. Успехът и постигнатите резултати с първата разработка на компанията вдъхват увереност на собствениците на фирмата и те основават своята първа фабрика за звукоизолационни и акустични материали в Ботевград, в бившият завод за тапети. 


През 2015 година компанията вече има над 10 разработки на собствени системи и решения за контрол на шума, които се произвеждат в Ботевград, и прави първи крачки в износа на продукцията си. Първите пазари, на които DECIBEL изнася продуктите си, са Норвегия, Македония, Сърбия и Италия. 


Следва бързо разрастване на компанията и сформиране на малък производствен екип във фабриката в Ботевград, инженерен и търговски екип в София, в Скопие и в Белград. Постепенно фирмата започва да оборудва фабриката си с различни машини и да обогатява портфолиото си, като предлага своите продукти за борба с шума както за жилищния и обществения сектор, така и за индустриалния сектор, където обезшумява машини, заводи и пътища. 


През 2020г. екипът на DECIBEL наброява около 40 човека. Освен хора във фабриката работят и специално проектирани роботи. 


Продуктите произведени в Ботевград се изнасят на три континента по суша, вода и въздух и достигат до 48 държави, сред които Сингапур, Грузия, Южна Африка, Естония и Великобритания. 


През 2021г. българската компания продължава мощното си развитие по света и наема свои търговци в Сърбия и Румъния. Продуктите, произведени в Ботевград, превъзхождат по качество аналогични италиански и немски продукти, а сроковете за изработка и прецизният им монтаж от собствени инсталаторски групи по света, слагат българската компания на картата редом до конкуренция от Франция, Израел и САЩ. 


След стъпването си на американския пазар, засиленият интерес към продуктите на DECIBEL дава основание на фамилната компания да отвори собствен офис и склад във Флорида, Тампа, и да регистрира местно дружество, което да разпространява ботевградската продукция на огромния американски пазар. 


Към момента фабриката на DECIBEL разполага с модерно специализирано оборудване и екипи за производство на изделия от метал, акустична пяна, акустични платове и дърво. Интересен факт е, че във фабриката се работи само дневна смяна - от 8:30 до 17:30, от понеделник до петък, и много от работниците са част от екипа още от първите дни на нейното основаване. Самите те разказват интересни истории за бързия растеж и множеството промени, случили се пред очите им, както и за собственото им израстване от работници, през тийм лидери до мениджъри на различните звена. 


Семейните ценности във фирмата се усещат още от входа на фабриката, където са монтирани множество мотивационни банери с легендарни спортисти, напомнящи, че героите на днешния ден не са само на ринга или по телевизията, но и във фабриките, където се произвежда качествена българска стока, достойна за най-взискателните клиенти по целия свят.