Катастрофата е станала тази сутрин малко преди 8 часа на главния път Е-79 при разклона за Литаково. Лек автомобил  „Пежо” със софийска регистрация е пътувал по главния  път и малко преди разклона дал ляв мигач, за да тръгне към Литаково. В това време обаче ТИР, който се движил зад пежото, предприел изпреварване и  в последния момент видял леката кола. Камионът ударил лявата страна на „Пежото”, което се завъртяло на пътя, а ТИР-ът се преобрънал три пъти, докато се спре  в крайпътните дървета.
Като по чудо шофьорката на „Пежото” се е отървала без наранявания. Шофьорът на камиона е закаран с линейка в софийска болница.  ТИР-ът е с благоевградска регистрация. Натоварен е с череши и е пътувал от Гърция към ферибота на Видин.
Свидетел на катастрофата е станал синът на жената с „Пежо”-то. Той се е движил с лек автомобил БМВ зад нея и е видял как ТИР-ът предприема изпреварване, минава покрай него и забърсва колата на майка му. В колата на сина е била и бременната му съпруга. Тя е прегледана в Спешна помощ в Ботевград и освободена.
В момента на мястото на катастрофата се извършва оглед. Наша проверка показа, че на главния път няма поставени знаци за ограничаване на скоростта. Няма и лента за престрояване на автомобилите, които правят завой към Литаково, което прави кръстовището изключително опасно. За това сигнализираха жители на Литаково, които два пъти излизат на  протести в селото. Още преди месец те прогнозираха, че катастрофите на това кръстовище са въпрос на време. Млада жена, която всеки ден вози детето си до Ботевград на училище,  заяви, че ТИР-овете в този участък се движат с голяма скорост, почти без дистанция и тя никога не е сигурна дали ще успее да се прибере жива  у дома.
След като пътят Ботевград-Литаково бе затворен заради ремонт, обходният маршрут минава през главния път Е-79 и преди Новачене  се отбива по директен път, който води към Литаково.


Официална информация от ОДМВР - София:


Около 7:20 часа на 22 май в РУ - Ботевград постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие в района на 184 км на главен път 1-1. При огледа на местопроизшествието е установено, че са катастрофирали влекач „ДАФ“ с прикачено полуремарке и лек автомобил „Пежо“, в резултат на което и двете превозни средства са излезли извън пътното платно и товарната композиция се е преобърнала. Водачът й  е транспортиран в болница с контузии на гръден кош и глава; взета му е кръвна проба за анализ. Водачката на пежото е тествана с дрегер, отчел отрицателен резултат. По случая е образувано досъдебно производство.