От 27 май, започва ремонт на тръбата за София на  тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. За изпълнение на строително-монтажните работи е ограничено преминаването в тръбата за столицата. Трафикът се осъществява двупосочно в тръбата за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта.
 
 Съоръжението, с дължина 820 м, е в експлоатация от 1985 г. и е в лошо конструктивно състояние. За привеждането му в съответствие с европейските стандарти за безопасност се предвижда премахване на разрушените части от вторичната облицовка на тръбата за столицата. Конструкцията на съоръжението ще бъде възстановена и ще се монтира нова хидроизолационна система.
Ремонтираната тръба ще е с нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Ще бъде  изградена напречна пешеходна галерия в съоръжението за връзка на двете тунелни тръби, която в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползва за евакуация на хора.
Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е до края на септември 2021 г