Ботевградчани отдадоха почит на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. В тяхна чест членове на национално дружество „Традиция“ възпроизведоха залп и застанаха на почетен караул пред паметника на патрона на Ботевград. Последва поетичен рецитал с участието на Десислава Младенска – ученичка от ОУ „Васил Левски“, и ученици от ПГТМ „Христо Ботев“. 


В знак на признателност към героите венци и цветя бяха поднесени от кмета на Ботевград, представители на местни институции, училища, организации, граждани.


Програмата по повод 2 юни, когато се навършват 145 години от гибелта на Войводата и неговите четници, ще продължи в село Скравена. Концерт-спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и оркестър „Симфониета“ – град Враца ще започне от 19 часа. От 19:45 ч. мажоретните състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ ще представят своите изпълнения, а от 20:15 ч. общински духов оркестър ще свири за всички жители и гости на площад „Христо Ботев“.


Традиционната панихида в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще започне също от 20:15 ч. в църквата „Св. св. Козма и Дамян“.


Кулминацията на събитието – тържествена заря-проверка с участието на военно формирование 54 990 – Враца, ще започне от 21:00 ч.


*Записване на венци и цветя за 2-ри юни – 02.06/сряда/ на място в НЧ „19 февруари 1906“ от 16:30 ч. до 19:00 ч.


Във видеото към текста може да чуете Десислава Младенска с вълнуващо изпълнение на стихотворението „На прощаване“!