На днешния ден своя храмов празник чества църквата “Свето Възнесение Господне” в Ботевград. Десетки миряни дойдоха на празничната литургия, която започна в 8 часа. Тя бе отслужена от отец Борис и отец Иван. За здраве на вярващите бе раздадена и корбан-чорба, осигурена от дарители.


По традиция християнският празник Спасовден ще бъде отбелязан на оброка Възнесение Господне в Зелин, зад бензиностанция "Лукойл". На мястото ще бъде извършено тържествено богослужение, а след това ще се раздава курбан-чорба. 


Днес храмов празник има и черквата в село Рашково.


Възнесение Господне се празнува на 40-ия ден след Великден. Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на земята като богочовек в продължение на 40 дни, за да проповядва учението си и да беседва с апостолите. На 40-ия ден той се изкачил на Елеонския хълм до Ерусалим и пред очите на последователите си и на Дева Мария се въздигнал в небесата при своя Отец.


Българите наричат празника Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Светец с името Спас не е познат в християнското православие, а се извежда по народна етимология именно от празника Спасовден.а този ден празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери, както и хората с имена Спас, Спасена, Спаска, Спасуна, Сотир.