Пред препълнената отново зала баскетболистите на "Балкан" отстъпиха на варненския "Черно море" в първия кръг от новия шампионат. Близо хиляда зрители даваха криле с подкрепата си за отбора и след като догонваха през първите три части, "зелено-белите" успяха да поведат в средата на решителната четвърта - първо с 67-66 в 34-та минута, минута по-късно с 69-67.

Това обаче бе плод най-вече на желанието на нашите за победа и на възторжената поддръжка на публиката. За всички  стана ясно, че варненци са по-добрия отбор и те  спечелиха напълно заслужено. Воденият от Спас Натов тим бе далеч по-балансиран като състав, имаше и повече добри индивидуалности.

Почти наполовина намаленият бюджет на "Балкан" доведе и до лоша селекция. Пълно недоразумение се оказа привличането на високия  208 см Бобан Билбия. Не само от този мач, в който той не можа да вкара нито една точка и взе само 4 борби. Добре че довелият го  Георги Младенов го държа само 13 минути, иначе гневът щеше да се изсипе върху самия него.

Далеч от представата за плеймейкър е и новият гард Павле Болковац. Босненският сърбин е на светлинни години от класата да иначе доста критикувания от публиката , а и от някои специалисти  Вид Жаркович.  21-годишният Болковац направи цели 5 досадни грешки и остави под съмнение преценката за него на спортно-техническия щаб.

Много силен мач изигра 36-годишният американец Дуейн Мортън. Той отбеляза 20 точки, бе истински боец под двата коша. Отлично се включи и Атанас Радев, който има 14 точки и 7  борби.

Любо Лилов не знаеше комбинациите, но отбеляза 10 точки. С най-добър коефициент е брат му Иван, станал топреализатор с 22 точки, с 6 борби, 4 асистенции и 3 отнети топки.

В защита нашите  не можаха да се справят с голмайстора от  миналия шампионат Симеон Ценов. Игралият досега  в "Дунав" лек  център напълни коша на Балкан с 30 точки. 

 

Балкан - Черно море 74-81

(24-26, 15-18, 17-21, 18-16) 

 Балкан: Болковац 8, Любомир Лилов 10, Иван Лилов 22, Дуейн Мортън 20, Бобан Билбия 0 (Атанас Радев 14, Кристиян Борисов 0,  Бойко Миленков 0) 

 Черно море: Алексиев 6, Боев 9, Витас 10, Белберов 8,  Ценов 30 (Колев 8, Маринов 8, Георгиев 2)

 Рефери: Георги Сотиров, Марин Механджиев, Ивайло Ресиловски