Марин Маринов е на четвърто място в кандидатската листа на ПК „ГЕРБ-СДС”. Днес въпросите ни са към него като кандидат за народен представител и на Етрополе.


1. Господин Маринов, бихте ли се представил с няколко изречения?


Казвам се Марин Маринов, на 34 години съм, кореняк етрополец. Завърших средното си образование в СУ „Христо Ясенов“ с пълно отличие. С отличен успех завърших и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалност Право. През 2014 г. се дипломирах и в УНСС, като получих второ висше образование – специалност Международни икономически отношения. От 2010 г. работя като юрист, като в момента съм адвокат, член на Софийска адвокатска колегия.
С чест и отговорност заемам поста Председател на Общински съвет Етрополе вече втори мандат.


2. Какво за вас е ПК ГЕРБ-СДС?


Избрах да бъда част от ПК ГЕРБ-СДС, защото това е единствената дясна политическа формация, формацията, която отстоява традиционните европейски и християнски ценности.
ГЕРБ е партията, през чието управление България придоби нов облик. Достатъчно е да се поразходим малко в Етрополе и ще видим с очите си колко променен в нашият град, колко хубави неща се случиха тук. Разбира се има още много нереализирани приоритети, които чакат своя ред, но вярната посока е хваната и съм сигурен, че това е начинът да продължим напред.
Считам, че в момента не е време за експерименти в България. Нужна ни е стабилност и предвидимост, каквито на този етап може да ни предложи само ПК ГЕРБ-СДС.


3. Какви ще са  Ваши приоритети като народен представител?


Основните ми приоритети както в момента, така и ако бъда избран за народен представител са свързани с развитието на Етрополе и Общината. Изключително важно е да бъдат привлечени нови инвестиции – както публични, така и частни. От първостепенно значение е да бъдат открити нови работни места, да бъдат осигурени условия за отваряне на нови производства. Публичните инвестиции са ни нужни, за да подобрим инфраструктурата – пътища, улици, пречиствателна станция за питейни води, спортни обекти, детски площадки и съоръжения.
Екологията и туризмът са другите важни теми, които стоят пред нас.
Имаме потенциал за развитието на туризма в ключови негови направления – културно-исторически, селски, рекреационен, спортен.
Реализирането на всеки един проект следва да бъде насочено към подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на хората, защото България - това сме ние, хората които живеем тук.


4. Кои човешки принципи ще отстоявате?


Считам, че традиционните християнски ценности, наред с принципите на демокрацията, свободата и солидарността трябва да бъдат водещи в нашето общество. Социалната справедливост отново трябва да залегне като основен държавен приоритет. Като юрист бих посочил и принципите за ред и законност, които гарантират нормалния живот в държавата.


5. Какво ще направите за младите хора в София област?


Младите хора заслужават по-специално внимание, тъй като основно от тях зависи бъдещото развитие на държавата ни. Важно е да се работи за стимулиране на младите да останат по родните си места, където да намерят професионална реализация, да създадат семейства и спокойно да отглеждат децата си. Затова считам, че е важно да работим за подобряване на инфраструктурата, привличане на нови инвестиции, подобряване качеството на образованието, подобряване на условията на живот, осигуряване на условия за практикуване на спорт и други младежки дейности в областта на културата, туризма, забавленията.


6. А за възрастните?


Обществото ни е длъжно към възрастните хора. Трябва да се работи основно към осигуряване на достоен живот, плавно увеличаване на пенсиите, достъпно здравеопазване. В Етрополе развиваме доста социални услуги, които са в помощ на възрастните ни съграждани. Считам, че разширяването на обема на съществуващите и развитието на нови социални услуги би подобрило значително живота на хората в пенсионна възраст.


7. С какво ще се ангажирате за развитието на икономиката и инфраструктурата в Етрополска община?


Основните ми задачи са да работя за реализиране на двата ни ключови приоритета – ремонт на Златишкия проход и на пътят до Ямна-Черни Вит. Завършването им би способствало за „отваряне“ на общината ни, отваряне за нови частни инвестиции, за туристи, за движение на хора и стоки.
Наред с това трябва активно да се работи за привличане на ключови инвеститори, защото отварянето на 2,3 нови фабрики би променило коренно живота ни.


8. На какво ще заложите в предизборната надпревара?


Честно казано не се възприемам като професионален политик и за мен е нетипично да правя планове и стратегии за провеждане на изборната кампания. Мисля, че хората ме познават, познават родителите ми и знаят какви са приятелите ми. Така ще могат да преценят дали да ми гласуват доверие или не.


9. Каква е мечтата на един млад кандидат- депутат?


Моята мечта е детските градини и училищата в Етрополе да са препълнени, така както бяха в моето детство, да живеем в спокоен, благоустроен и икономически развит град!


От Етрополската секция на  botevgrad.com благодарим на господин Маринов да отдели от скъпоценното си време за това интервю. Пожелаваме му успех на предстоящите избори за просперитета и бъдещото развитие на града и общината.


Въпросите зададе: Христо Христов