Искам да Ви поздравя първо за мотивацията, с която през всичките тези години сте се трудили, за постоянството да отстоявате  избора си към усъвършенстване, плод на който са и тези високи резултати при завършване на Вашето средно образование. Разбира се, зад тези Ваши успехи стоят усилията на много хора. Част от тях са тук сред Вас – Вашите учители, директори, родители и близки. Община Ботевград изключително много цени Вашата креативност, Вашето желание да вървите напред и иска да Ви пожелае, макар чрез една такава скромна, но вярвам – стилна и заслужена церемония, на добър път в зрелостта! И да Ви каже, че винаги тук ще има място за Вас! И когато извървите своя път към по-високи успехи и към по-високо образование, ние отново ще Ви очакваме! Това каза в обръщението си към младите хора секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, по чиято инициатива се провежда церемонията по връчване на почетна грамота „Отличен зрелостник на община Ботевград“. Събитието се състоя днес в зала „Ботевград“ на общинската администрация. 


Кметът Иван Гавалюгов също поздрави отличниците за високите резултати и за положения труд през годините. Той благодари на техните учители, за това че са ги напътствали през целия обучителен процес. Поднесе благодарност и на родителите, за това че са подкрепяли децата си и са били винаги близо тях през цялото това време


„Винаги го казвам, ще го кажа и на Вас: разбира се, всички Вие ще продължите във висша форма на обучение дали в България, или в чужбина, но един прекрасен ден да се завърнете в нашата страна, още по-приятно ще бъде да се завърнете в нашия град, за да продължите Вашето професионална развитие, да създадете семейства и да допринесете за развитието на нашето общество на базата на получените знания и натрупания опит. Тъй като нашето общество разчита именно на младите хора, на образованите и интелигентни хора. Вярвам, че пред мен стоят именно такива“, каза още кметът Гавалюгов в обръщението си към отличниците. 


ЗЗ-ма са отличните зрелостници на община Ботевград – 32-ма са възпитаници на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и един – на ПГТМ „Христо Ботев“. Всеки един получи грамота „Отличен зрелостник на община Ботевград“ и книгата „Топ мистериите на България“.