На официална церемония, която се проведе тази вечер в зала “Ботевград“, кметът Иван Гавалюгов връчи почетни грамоти на 34-ма зрелостници от Випуск 2020, завършили с отличен успех. От тях 33-ма са възпитаници на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.  Един - на ТПГ “Стамен Панчев“, а не както бе обявено предварително, на ПГТМ “Христо Ботев“.


Церемонията откри секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова. В обръщението си към отличниците, техните учители и родители тя заяви: “За пета поредна година Община Ботевград организира връчване на почетни грамоти “Отличен зрелостник на община Ботевград“ за онези млади хора, които са постигнали отлични резултати при завършване на средния курс на обучението си в общината. Тези отличия са израз на признание за техния усърден труд през годините и за проявеното съзнание, че образованието е начин да бъдеш отговорен към себе си. Но са израз още и на насърчение да продължат да следват мечтите си, но да не забравят пътеката към родния край, защото тук винаги някой ще ги очаква. 


Отличията за младежите се израз също на уважение към труда на учителите и подкрепата на родителите, чиито заслуги за техните успехи са безспорни.“. 


Секретарят на Общината поздрави от свое име Випуск 2020-та, като подчерта, че въпреки извънредните условия, при които се наложи да завърши учебната година и да положи държавните зрелостни изпити, този випуск се справи повече от успешно. Тя отбеляза още, че това е випускът, който излъчи най-много отличници в сравнение с предходните четири години.


Кметът Иван Гавалюгов също поздрави зрелостниците за положения труд. Той благодари за загрижеността, всеотдайността  и усилията на учителите, предали своите знания на бъдещето на нашия град. “Убеден съм, че освен знания, те са Ви дали мотивация, гледна точка, една пътеводна светлина, път, по който да вървите. Защото в живота са необходими и много други неща – практически знания, умения и опит, които Вие ще придобиете в следващите години“, каза Иван Гавалюгов в обръщението си към отличниците.


Кметът поднесе благодарност и към родителите, за това че подкрепят своите деца и ще продължават да бъдат тяхна oпора.


Иван Гавалюгов призова зрелостниците: “Надявам се, че ще върнете поне малка част от своите знания, умения и обич, с които Вие сте дарени, на поколенията, идващи след Вас в Ботевград.“.


Кметът раздаде грамотите, започвайки от зрелостника, дипломирал се с най-висок успех – Анелия Карлова – ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Всеки отличник получи и книгата на Даниел Пенев - “Хората, които променят България“. 


Церемонията завърши с обща снимка за спомен.