Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов награди отличниците от тазгодишните випуски на средните училища в града. Той връчи на всеки персонална грамота "Отличен зрелостник на Община Ботевград". 


Церемонията се провежда за втора поредна година. Организатори са община Ботевград и Стефка Граматикова – председател на Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности” към Общинския съвет.  


Награждаването се състоя тази вечер в Ритуалната зала на Обредния дом. Грамоти бяха подготвени за 15 отличници – 14 от тях са възпитаници на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и 1 на ПГТМ „Христо Ботев”. Поради възникнали ангажименти, четирима зрелостници не присъстваха на церемонията.   


„Връчваме тези грамоти, защото смятаме, че трудът на младите хора, според които образованието е път за едно по-добро бъдеще, е много важно нещо. Личностното развитие е преди всичко собствен избор, но за да направиш този избор, изключително влияние оказва семейната среда и учителите”, каза при откриването на церемонията Стефка Граматикова – председател на  Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности” към ОбС. Тя прочете посланието, което съдържа грамотата и предостави думата на кмета на общината Иван Гавалюгов за връчване на отличията. 


„Поздравления за учениците, поздравления за положените усилия и старания за постигането на тези резултати! Важното оттук-натам е тези знания и умения как ще ги приложите в живота. Това е много по-важно от отличните оценки в дипломите Ви. Вярвам знаете, че тепърва Ви предстои да научите и „уроците на живота“ и аз вярвам, че Вие имате една добра основа да ги преодолеете без проблем.” – с тези думи кметът се обърна към отличниците. 


Иван Гавалюгов благодари на учителите, положили нелек труд да подготвят зрелостниците. Той поднесе заслужена благодарност и на родителите, осигурили необходимите условия, за да могат децата им да постигнат тези високи резултати. 


Освен почетна грамота, зрелостниците получиха и по една книга – „Нови 101 отбивки“, осигурена от общината


В края на церемонията Иван Гавалюгов и отличниците си направиха обща снимка за спомен.


Специално за зрелостниците с отличен успех, техните класни ръководители и родители бе организиран коктейл във фоайето на Обредния дом.