За нас е важно в тази кампания отново да бъдем лице в лице с Вас, за да можем да чуем лично Вашите проблеми и очаквания. За нас това е на първо място, тъй като София област е изключително разнообразна със своите 22 общини. Липсата на областен център прави кампанията ни доста по-различна. Моето желание е тя да бъде насочена именно към хората. Всъщност към това се стремим всички ние в ГЕРБ заедно с нашия лидер г-н Бойко Борисов. 


Това каза на среща с избиратели в Ботевград Николина Ангелкова – втора в кандидат-депутатската листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 26 МИР. 


Тя очерта накратко приоритетите в предизборната програма на коалицията:


Мярката „60 на 40", както и добавката от 50 лв. за пенсионерите, които бяха част от антикризисния пакет от мерки на кабинета „Борисов 3" трябва да бъдат продължени без нито месец прекъсване. Особено за най-уязвимите групи хора и за най-пострадалите сектори като туризъм и транспорт. Пари и възможности за това има. При нов, 4-годишен мандат, смело заявяваме ангажимента си да повишим двойно заплатите на медиците и всички заети в сектор „Здравеопазване“. Каквато заявка направихме за заплатите на учителите преди 4 години и реализирахме това важно предизборно обещание. 


В рамките на нашето досегашно управление минималната пенсия достигна 300 лева. Ние ще продължим актуализацията на пенсиите, съобразно обсъжданията и дискусиите както със социалното министерство, така и с всички, ангажирани в този процес. Тъй като за нас е важно решенията да не се взимат от днес за утре, каквато тенденция наблюдавахме както в 45-ото Народно събрание с Изборния кодекс, така и в действията на служебния кабинет. Важно е да се обсъжда с абсолютно всички заинтересовани страни, с всички специалисти, работодателски организации, браншови организации и социални партньори, за да може решенията, които се приемат, да бъдат устойчиви. ГЕРБ през годините доказа, че е отговорна партия, а стабилността и устойчивостта са ключови за едно управление. Трябва да има и предвидимост, разбира се, за да можем да привличаме инвеститори и съответно да увеличаваме доходите на работещите.


Това е друг ключов момент в нашата програма – да повишим средната и минималната работна заплата, да достигнат съответно до 1000 евро и 500 евро. 


Разбира се, това, което коментираме с хората, е да бъдат реализирани важните инфраструктурни обекти във всяко едно населено място. Например пътните отсечки в София област. Нашите опоненти обясняват, че асфалт не се яде, но всички виждаме, че за да може да се развива даден регион, са много важни инфраструктурата и достъпът. После идват инвеститорите и туристите. Важни са срещите по места с кандидатите за народните представители от даден регион, за да може да гарантират, че държавата ще бъде с широко отворени очи и уши към избирателите във всеки регион и населено място.


За нас е от ключово значение да се внесе Планът за устойчивост и възстановяване, както и оперативните програми за следващия програмен период. Благодарение на усилията на г-н Бойко Борисов и на целия екип на Министерски съвет под неговото ръководство, бяха договорени 60 милиарда лева до 2030 г. Това е почти половината от БВП. Много е важно тези пари ефективно да влязат в икономиката , защото това неизменно ще доведе до благоприятно въздействие и върху по-малките населени места. 


Изключително амбициозна програма сме си поставили, която да надгради това, което до момента сме постигнали както по отношение на инвестициите в инфраструктурни проекти, така и по отношение на санирането на сгради и повишаване доходите на хората. Всичко обаче зависи от създаването на стабилен кабинет след 11 юли. 


Образованието е приоритет в нашата програма. Всичко, което поехме като ангажимент, е изпълнено. Двойното увеличение на заплатите на учителите направи отново професията “учител“ привлекателна. Майка ми е учител по професия и много добре разбирам каква кауза и инвестиция в бъдещето на страната е възпитанието и знанията, които получават децата в училище. Както и колко големи са усилията в тази посока на всички учители. Стартирахме ударно модернизацията на материалната база на училищата, особено в Ботевград предвид това, че тук има големи международни компании, търсещи висококвалифицирани кадри – най-вече инженери. Това показват разговорите ми с хората на място.  


Продължаваме линията с осигуряване на по-добри условия за бизнеса. В предишния кабинет стартирахме с редица промени в законодателството за намаляване на административната тежест. И това ще продължи при следващ кабинет на ГЕРБ. Една от мерките, които предлагаме, е да въведем принципа на мълчаливото съгласие. Ако в дадения срок, оказан в закона, не бъде отговорено на отправено искане, да се счита, че то е прието. Така тежестта ще падне върху административния орган, който ако има някакви забележки, е редно да ги отправи в рамките на срока, а не хората да чакат и да бъдат разхождани от гише на гише, което отблъсква инвеститорите и кара всеки един гражданин да негодува, и то с основание. 


Няма как да не спомена туризма. Все пак шест години съм била министър на туризма, който  за мен е кауза и приоритет. Софийска област разполага с изключително богато културно-историческо наследство, с възможности за зимен и целогодишен туризъм. Паметник-костница на Ботевите четници в Скравена е един от значимите обекти, старите манастири и църкви на територията на община Ботевград, разбира се, часовниковата кула в града и още много, които следва да се популяризират и да се привлече вниманието на туристите към тях. Съответно това да подпомогне туристическата индустрия, която в момента е една от най-засегнатите сфери, заедно с транспорта, от COVID пандемията. 


Николина Ангелкова благодари на местната структура и новия общински ръководител на ГЕРБ Ботевград Дамян Маринов, за това че чрез тях приоритетите на ГЕРБ успяха да стигнат за кратко време до много избиратели и в община Ботевград. 


“Благодаря на жителите на общината, които ни подкрепиха на изборите на 4 април. Обръщам се към всички, че е много важно да упражнят правото си на глас на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Трябва да си дадем сметка какво искаме да се случи и какво следва на 12 юли. Важно е да има сигурност, да има стабилност, да има управление, което може да изпълни и реализира приоритети си. А тези приоритети трябва да съвпадат с нуждите на хората. ГЕРБ доказа в годините, че е отговорна партия. Да, правим грешки, но се учим от тях. И това е най-важното. Колкото и тривиално за звучи – който не работи, той не греши, но важното е грешките да не се повтарят. Ние сме доказали, че сме предвидими, че споделяме евроатлантическите и европейските ценности, както и партия, която е доказала в годините на своето управление, че гради и това, което поемаме като обещание, се случва. Разчитаме, че отново ще ни гласувате доверие, за да можем да изпълним ангажиментите, които сме поели, най-вече за стабилността, сигурността и предвидимостта в България. Призовавам жителите на община Ботевград на 11 юли да гласувате с номер 5, за да можем заедно да възобновим реда в държавата!“, каза Николина Ангелкова в обръщението си към ботевградчани. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!