Традиционно се обръщам към жителите на нашата община  с призив да бъдат активни граждани и да участват в изборите в неделя, като дадат своя вот за избрана от тях политическа партия и коалиция. Най-лошото и неправилно действие, което могат да предприемат гражданите, е да не гласуват. Убеден съм, че всеки един има някакви предпочитания, било на принципа най-доброто и най-малкото зло – въпрос на гледна точка и прочит върху актуалната политическа обстановка.


За мен един от основните признаци за будно, активно и зряло  гражданско общество, каквото ние желаем и се стремим да бъдем, е изразяването на вота чрез гласуване, когато има избори. В неделя – 11 юли, има избори – поредните. Може би хората са и леко отегчени в някакъв смисъл, но според мен е изключително важно, да не кажа задължително, да се упражни правото на гласа. Естествено за избраната от всеки политическа формация. 


Както предишния път го направих, така и сега, чисто на местна основа, ако сте си избрали политическа партия и коалиция и в нея има наш представител, нека да го подкрепим. И този път не липсват представители на община Ботевград, даже мисля, че са повече на брой. Разбира се, всеки има свое право на избор. Казвам това с надеждата, че ако имаме местни представители в  Народното събрание, проблемите на нашата община биха намирали по-лесно решение. Но най-важно и съществено е да гласуваме! 


За съжаление очаквам ниска избирателна активността, на предишните избори прогнозирах по-висока. Сега една от причините е отпускарският сезон. Силно се надявам моите опасения да бъдат опровергани, поне в община Ботевград. Висока избирателна активност за мен ще бъде над 45%.  За разлика от предния път, когато изразих надежда за над 60% с оглед на времето, в което се провеждаха изборите. 


Мисля, че за някои пречка ще бъде и машинният вот, който според мен улеснява гласуването и дава по-голяма гаранция, че ще бъде отразен вота на всеки един избирател. 


Това заяви днес пред местните медии кметът на Ботевград  Иван Гавалюгов.