Музикантът Марин Христов – Христе представи  пред публика поредния си проект: песента „Сама си” и видеото към нея. Премиерата бе на 29 юли в Ютюб канала на Марин Христов.  За по-малко от 24 часа клипът събра хиляди гледания и споделяния, както и много положителни отзиви.

Един различен Марин

В проекта „Сама си” Марин Христов показва ново амплоа – далече от досегашните си провокации с балкански ритми или  етно звучене. Новата му песен е лирична, с красиви китари и текст на русенката Александра Георгиева Sun.
Но още  по-голямата изненада /приятна/ е видеото към песента. В рамките на четири минути е разказана любовна история с драматичничен сюжет и хепиенд. Всичко това заснето професионално на едни от най-красивите и емблематични места за Ботевград. И най-важното – само с лица от Ботевград!

„Идеята за клипа се роди спонтанно. Но ми беше адски трудно в 4 минути да събера цяла история. Снимахме на различни локации, различни сцени... За мен това беше дебют в режисурата. Даже в началото мислех, че съм се надскочил. Дадох си сметка колко е трудно: първо – да организираш всички тези хора, които участват. После от целия материал – сниман в продължение на два дни по 12 часа, да извадиш онези кадри, които най-емоционално ще разкажат историята...  Трудно ми беше, не съм спал, дадох голяма част от енергията си, но мисля, че резултатът е добър” – споделя Марин Христов.

Специалното участие на Симеон Владов

Във видеото ролята на бащата на момичето изпълнява актьорът Симеон Владов. В началото разярен и агресивен, в края покорен от силата на любовта и прощаващ...
„Симеон Владов е мой приятел. Малко парадоксално е, че всъщност ние се запознахме преди две години по интернет след една моя публикация на саксофонна музика. Разбира се, аз го познавах като най-известния глас на България.  Но на първо място Симеон Владов е един прекрасен човек. Той хареса идеята за клипа и се съгласи да участва. За мен беше важно  всички участници да са от Ботевград. А Симеон Владов, макар че отдавна живее в София, той никога не прекъсва връзките си с родния град” – споделя Марин Христов.

Има ли си Ботевград своята Моника Белучи?

Според Марин Христов – да. И това е Габриела Георгиева. Той я познава още от детския самодеен театър в Ботевград. Сега тя е в София, играе в студенски театър, но именно нея Марин си представял в главната роля на влюбеното момиче. „ Тя е много красива, но не вярвах колко много я обича камерата! Кадрите с нея са изключителни” -  казва музиканът.
„Всеки образ аз съм го проектирал в съзнанието си и съм си представял кой точно ще го изиграе. Затова поканих Петя Марчовска. Тя никога не се е снимала, работи като началник на производствен отдел в една големите фирми в Ботевград. Мисля, че изпълнението й е впечатляващо”.
В клипа са снимани и децата от школата по китара, която Марин Христов води. Идеята му е в скоро време да създаде  китарен ансамбъл в Ботевград. Класика, джаз, фолклор – всичко може да се изпълнява на китара.

Красива препратка към култовия филм „Вилна зона”

Видеото към песента на Марин Христов има сцена със сватба в двор в Зелин. Моментът, в който бащата прегръща дъщеря си... Търсено или не – но видеото е препратка към друга култова сцена, снимана в Зелин през 1975г.. Филмът е „Вилна зона” на Едуард Захариев –  главните герои Йонко и Стефка  /Ицко Финци и Катя Паскалева/ подготвят пищно тържество във вилната зона за изпращането на своя син-новобранец. Въпреки че гостите пристигат, той закъснява и се появява едва когато празненството е в разгара си, обявявайки, че се е оженил.... Това предизвиква смут у родителите му, които са му избрали друга булка – дъщерята на началника...
Във филма  „Вилна зона” роли получават и местни хора – Дочка Методиева, Георги Райновски, Иванка Райновска...
 
„Не, не съм се сетил за „Вилна зона”. Веднъж даже бях започнал да го гледам, но не стигнах до края. Сега трябва да го направя” – казва Марин Христов. – „А иначе снимките в Зелин – сцената със сватбата, е в двора на нашата вила. Там живеят моите родители.
Аз дълго търсих локация, защото е важно слънцето в каква позиция ще бъде, за да се получат перфектните кадри. Два дни преди снимките бях изпаднал в паника – не намирам залез за сцената със сватбата. И изведнъж – излизам от вилата и го виждам. Аз съм го виждал хиляди пъти, но никога не съм го виждал през призмата на артиста. Така че залезът е под ябълковото дърво в нашия двор...”

Благодарности

Проектът е осъществен благодарение на финансовата подкрепата на община Ботевград и Константин Лазаров – фирма „Козаро”.
„Безкрайно съм благодарен на кмета Иван Гавалюгов, който оцени идеята ми и даде подкрепа за проекта. Подкрепата е не само финансова. Отворени бяха всички локации, които исках да използваме при снимките. В това число и Часовниковата кула.
Благодаря и на Коко Лазаров, един човек, които спокойно мога да нарека меценат на изкуството в Ботевград.   За мен важна бе и моралната му подкрепа – той предостави сладкарницата си на ул. „Гурко” за снимките, а и цялото му семейство участваха като герои в клипа.” – заяви Марин Христов.

„Преоткривам се.
Изследвам нови територии. Чисто като продуцентство, като бизнес. Киното силно навлезе в музиката. Опитвам се да бъда в крак със съвременните тенденции”.  Това е разбирането на ботевградския музикант Марин Христов-Христе. И новият му проект е ярко доказателство за усилията му в тази посока.