Осемнадесетият поред турнир между най-добрите представители на изкуствения интелект за наградата Лебнер, за пореден път не излъчи явен победител.

Според условието на състезанието, златен медал се присъжда на програмата (или чатбот), която успее да премине теста на Тюринг. С други думи, софтуерът трябва да убеди хората, че общуват не с компютър, а с жив човек.

Ако една трета от съдиите не успее да разпознае, че говори с програма, авторите ще спечелят златен медал и награда от $100 000.

До сега нито една подобна програма не е успяла да премине на финалите теста на Тюринг, макар че няколко представители на изкуствения интелект се оказаха на крачка от наградата. Особено се отличи ботът A.L.I.C.E. (Artificial Linguistic Internet Computer Entity), който победи конкурентите си три пъти (през 2000, 2001 и 2004), но така и не взе наградата.

A.L.I.C.E. излезе на финала и този път, но зае трето място. Самата програма е написана от Ричард Уолас още през 1995 г., а през 1998 г. е пренаписана на Java.

В хода на 5-минутна беседа, програмите трябва да убедят съдиите в своята „човечност". В първия тур взеха участие 13 бота, а до финалите стигнаха шест. И макар нито един от тях да не стигна заветната цел, два от тях доста се доближават до успешното преминаване на теста на Туринг. За спечелване на наградата не достигна един съдийски глас.

За да наградят все пак по някакъв начин победителите, които са изразходвали много усилия в разработката на софтуера, организаторите награждават състезателите с поощрителна награда от $2000 и бронзов медал. През тази година, лаврите на най-интелигентна програма се падна на бота Elbot и нейния автор Фред Робъртс, второто място заема Eugene Goostman, а третото - споменатата A.L.I.C.E.

Що се касае до перспективите на програмите за общуване, организаторите на състезанието отбелязват сериозен прогрес, който в скоро време със сигурност ще позволи на някой от ботовете да грабне наградата Лебнер.

Разбира се, трудно е да се твърди, че способността на програмите да общуват с човека на равно е основен признак за изкуствен интелект, но несъмнено грамотната и умна реч е необходимо условие за взаимодействие между човека и машината и по този път програмистите определено имат значителни успехи.