На днешната дата  -  6 септември, се навършват 136 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е едно от най-значимите и паметни събития в българската история.  


Поради влошаващата се епидемичната обстановка и спрямо актуалните разпоредби на министъра на здравеопазването, Община Ботевград организира кратко честване на празника. То започна в 10:00 часа с няколко изпълнения на Общински духов оркестър – Ботевград пред сградата на НЧ „Христо Ботев 1884“. В 10:30 ч. от пл. „Освобождение“ към войнишкия паметник тръгна шествие с венци, цветя и знамена. В него участваха и деца от мажоретните състави към читалището.


Ванеса Стоянова - ученичка от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, поздрави присъстващите с две свои изпълнения – „Бояна войвода“ и „Кате, Кате“.


Дошлите на площад „Незнаен воин“, сред които официални лица, представители на различни институции и организации, граждани, поднесоха цветя пред войнишкия паметник, като по този начин  изразиха своя признателност, почит и уважение към паметта на личностите, допринесли за провъзгласяване на Съединението. 


Денят на Съединението – 6-ти септември, е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.