Мъжкият баскетболен отбор на Балкан ще направи първата си предсезонна проверка в края на тази седмица. В неделя, 12 септември зелените ще изиграят първата си контрола в Сърбия. Тя ще бъде в Лесковац срещу местния "Здравлйе".


Отборът на "Здравлйе" Лесковац е участник в първата сръбска лига KLS. Тимът от южния сръбски град в началото на септември вече бе домакин на един силен предсезонен турнир. Той игра финал пред около 600 зрители в местната зала Дубочица, в който отстъпи пред участника в Адриатическата лига Борац Чачак с 83-100 (17-22, 19-28, 27-24, 20-28), съобщава сръбският сайт Южни вести. Преди финала Здравлйе победи сръбския Връшац и тима от Скопие МЗТ с 92-81.


Преди началото на сезона Здравлйе Лесковац направи добра селекция. Подписа с двама американци - играчи на позиция 1 и 2. Единият е Кевин Дилърд, висок 183 см, който е със солидна професионална кариера в Европа. Тя започва в отбора от силната ВТБ лига Рига, след това играе за френските По Ортез и Шоле, има два сезона и в Гърция - в ПАОК и Аполон Патра, миналия сезон е играл за унгарския Шопрон. На финала срещу Борац Чачак той бе най-резултатен с 23 точки. 


За другия американец - Ноа Блекуел, идването му в Лесковац е негов първи професионален договор. Той е висок 192 см и е на 25 години, играл е за тима на университета Фресно от Калифорния.


Освен двамата янки, Здравлйе привлече и няколко сръбски баскетболисти. Това са бившият играч на Партизан  Марко Чакаревич, Стефан Джорджевич, Стеван Йованович и високият 206 см център Душан Бубаня, който има опит в колежанското първенство на САЩ.