Жителите на село Врачеш тази вечер отново се събраха на протест. Мястото беше същото – градинката на центъра. На събитието присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, кметът на Врачеш  Марин Бончовски и началникът на Районното управление на МВР в Ботеград Здравко Йотов.


 „За последните три месеца, през които  съм началник на районното управление в Ботевград, от Врачеш нямаме подадени сигнали за кражби. Имаме образувани само 3 досъдебни производства, 2 от които са за инцидента, който се възникна на 4 срещу 5 септември. Другото производство е за пътен инцидент, предизвикан от неправоспособен водач. Това, което наблюдавам в общината през последните 3 месеца, ме кара да смятам Врачеш за едно от спокойните села в общината", заяви пред присъстващите Здравко Йотов.


Според изнесената от него информация, през последното тримесечие на територията на селото са съставени близо 210 административни документа, в това число: 65 акта от полицейските служители по Закона за движение по пътищата, 87 фиша, около 10 акта по наредбите на Община Ботевград, 30 акта по Закона за личните документи, 4 акта по Закона за гражданската регистрация и 14 акта по Закона за МВР. За последните 3 месеца в районното управление са подадени 9 сигнала за нарушаване на нощната тишина.


„Какво още ми прави впечатление - навсякъде има проблеми, във всички населени места. Във Врачеш обаче проблемите остават… при Вас! Вие не ги решавате, вие ги задълбочавате. От Врачеш до този момент никой не е дошъл при мен, не е изнесъл някакъв проблем. Защо до този момент никой не ни информира, че дадено лице се качва зад волана след употреба на алкохол? Защо никой не ни се обажда за кражбата на дървесина в района? Никой не ни сигнализира и за бракониерството в района на селото! Казано честно – всички си мълчите за проблемите", каза още началникът на РУ – Ботевград.


В края на своето изказване полицейският шеф  сподели своето мнение по повод инцидента на 4 септември, който "запали фитила" на гражданското недоволство: „Виновни са и двете страни!“.


Протестът тази вечер завърши с приемането на договор-декларация между жителите на селото и кмета. Присъстващите на протеста  се обединиха около предложението председател на обществения съвет да бъде Георги Станковски. На всяко първо число от месеца кметът на селото ще се среща с обществения съвет, за да дава отчет за свършената работа по посочените в декларацията конкретни теми.