Пред местните медии днес директорът на Дома за възрастни хора „Д-р Адриян Атанасов“ – Яница Иванова, определи като неоснователни обвиненията, отправени към нея в жалба до общинската администрация. Както информирахме в края на миналата седмица, в сигнала се твърди, че в социалното заведение се извършват  „злоупотреби, не се полагат достатъчно грижи за ползвателите на услугите и като цяло – отношението към тях било лошо".  


„Преди известно време имаше сходна жалба срещу мен. Тя беше подадена от жителка на Врачеш – Йовелина Сърновска, чиято майка беше настанена в Дома. Нямам представя кой е вносител на втората жалба. Предстоящата проверка съвсем не ме плаши. Няма причина да се страхувам. И за да не се спекулира и коментара, че мога да попреча на проверката, реших да изляза в отпуск. О днес не съм на работа до приключване й“, каза Яница Иванова.


„Парите на обитателите се съхраняват в така наречената каса на потребителите. Тази каса бе проверена преди няколко месеца от Агенцията за качеството на социалните услуги. Проверката беше извършена по предходната жалба - на Йовелина Сърновска. Злоупотреби не бяха установени. И няма как да бъдат установени. Протоколът е с пет подписа, касата е с два ключа. Парите се предават и приемат по закон. От Министерството на труда и социалната политика са много стриктни по отношение на проверките на тези каси в домовете за възрастни хора. Доколкото разбрах, има питания и за размера на таксите. Той се определя по стандарт, включват се храна, перилни препарати, вода, ток, газ – всичко необходимо за обслужване на потребителите. Основната графа е храната. В момента за храна се заплаща 98 лв. на месец. За септември таксата е около 122 лева. На новопостъпил потребител се начисляват разходи за постелячен инвентар – завивка, чаршафи, възглавница. Изчислено по цени от фактура, те възлизат общо на около 30 лева, обясни по повод обвиненията директорът на Дома за възрастни хора. Не смятам, че злоупотребявам с нещо или че допускам злоупотреби. Ние сме второстепенен разпоредител с бюджетни средства, всеки месец давам отчет в Община Ботевград, който ми се заверява. Когато Сметната палата проверява Общината, проверява и нас“, допълни Иванова. 


Щатните бройки в социалното заведение са запълнени. Проблем с текучество на персонала няма. За последните две години пет човека са напуснали – от които двама пенсионирани фелдшери и две медицински сестри, един служител е освободен от работа. 


„Към момента в Дома работят предимно млади хора. От днес е назначен на работа кинезитерапевт. В Дома работят 40 човека, като повечето са на половин работен ден. Абсолютна лъжа е, че не се полагат грижи за ползвателите на услугата, но нека изчакаме проверката на Общината. Предполагам, че проверяващите ще разговарят с тях“, добави още Яница Иванова. 


Директорът на Дома за възрастни хора информира за случай с възрастна жена с деменция. Заболяването й е удостоверено от лекар-специалист. Яница Иванова е уведомила близките за състоянието й. Те са я взели,  тъй като това била и волята на жената - да си отиде вкъщи, но отново са я върнали в Дома. „След приключване на проверката ще продължа по законовия ред за извеждане на жената, защото така е редно. Хора с дементни прояви не могат да живеят в Дома, защото той не е със статут на хоспис“, обясни тя.


Дом за възрастни хора „Д-р Адриян Атанасов“ работи с пълен капацитет. В него са настанени 60 човека.