В 17:00 часа изтече срокът, в който инициативните комитети можеха да подадат заявление за регистрация в ЦИК за изборите за президент и вицепрезидент.


По обяд документи подадоха от инициативния комитет, който издига проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева. Половин час преди крайния срок документи подадоха и от инициативния комитет, издигнал президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе. Необходимата подписка за регистрация в ЦИК представи и певицата Луна Йорданова.


„Президентът на България трябва да олицетворява единството на нацията. Смятаме, че проф. Герджиков изпълнява точно това условия, както и че г-жа Невяна Митева би могла да бъде символ на българската жена, която всички ние заслужаваме“, коментира пред Bulgaria on air Радомир Чолаков от инициативния комитет за номинацията на проф. Герджиков.


Финансирането на кампанията на проф. Герджиков се поема изцяло от инициативния комитет, а подкрепа ще се приема от всички политически сили.


„Президентът на България трябва да очаква и да получи подкрепа от всички българи. Не може при избор на президент българите да бъдат делени на партии. Това не е партиен избор, а държавен“, категоричен е Чолаков.


А в регистрацията членовете на комитета видяха и символика. Научихме, че комитетът, издигащ Румен Радев и Илияна Йотова, е подал документи още през миналата седмица, затова не видяхме неговите представители в ЦИК. А в последния ден за регистрация с подписката за подкрепа пристигна и певицата Луна Йорданова.


„Всеки един, който застане на тази длъжност, трябва да бъде обединител“, каза тя.


За издигането на кандидати от партиите срокът е по-дълъг и изтича на 12 октомври.


Източник: ВСИЧКИ НОВИНИ