Спортните фенове ще могат да се завърнат по трибуните скоро, но само ако имат "зелен сертификат". Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.


Очаква се решението да бъде оповестено официално след 14:00 ч. днес (18 октомври), когато ще заседава експертен съвет, за да изготви новите мерки за ограничение на разпространението на коронавирус.


"Почти със сигурност въвеждаме "зелен сертификат" за всички места, където се събират хора и има риск от там да тръгне заразата. С голяма част от спортните федерации сме говорили и тези мерки могат да бъдат въведени за публиката на всички състезания. Ако има "зелен сертификат", ще има присъствие на публика - на футболни мачове, на волейболни мачове, на баскетбол. Както и в зоните за забавление и почивка - хотели, ресторантите, дискотеки, таверни. Хората, които ще посещават тези заведения, ще трябва да имат "зелен сертификат", както и хората обслужващи ги", заяви д-р Златанов.


"Зелен сертификат" могат да си извадят хора, завършили цикъл на ваксинация, преболедували коронавирус или с отрицателен антигенен и PCR тест.