Всички знаете каква е актуалната COVID ситуация в страната. Нараства броят на заразените и това ни кара да предприемем нови противоепидемични мерки в страната. Получихме становищата на експертите, имахме срещи с представители на бизнеса и болничните асоциации, както и с министъра на образованието. След като обсъдихме всички варианти и възможности, преобладаващото мнение на експертите бе да се заложи на използването на зелени сертификат. Мярката ще е за цялата страна. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг, предаде репортер на Novini.bg.


Заповедтта е почти готова, ще бъде разпространена до края на деня. Тя влиза в сила от 00:00 часа на 21.10. (четвъртък).


Здравният министър обяви, че всички дейности на закрито ще се извършват при наличието на зелен сертификат. „Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа“, каза Кацаров.


Решено: Затягат COVID мерките, Кацаров издава заповедта до ден-два


Мерките няма да влязат в сила от днес, ще бъде даден толеранс от няколко дни, за да може хората да се подготвят, допълни министърът.


"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (без хранителни такива, аптеки и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.


Зелен сертификат се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу COVID, направен до 72 ч.


При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м на човек и дистанция от 1,5 м между посетителите.


Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат. 


Работодателите и органите по назначаване на всички администрации трябва да организират работния процес като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7:30 ч. и 10 ч. Трябва да разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако работата не позволява това да се случи.


Преустановява се присъственото обучение във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население, стана ясно от думите му. Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва да са онлайн.


Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките. Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище. 


Кацаров подчерта, че за учителите не се въвежда изискване за наличие на здравен сертификат. 


Присъствено обучение във висшите училища ще се допуска само срещу зелен сертификат.


„Преценката за това дали да се извърши присъствено или онлайн обучение, зависи от съответния университет. Ако те преценят, че искат да е присъствено – то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на зелен сертификат“, уточни министър Кацаров. 


"Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове", обяви здравният министър.


За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Кацаров поясни, че противоепидемичните мерки ще трябва да продължат да се спазват. Той се закани, че ако се установи наличието на фалшив сертификат, но ще се отнема лиценза на лабораторията, която го е издала.


"Антигенните тестове ще бъдат предоставени безплатно на всички лаборатории, които ще могат да взимат такса за самото вземане на пробата, но не и за теста. Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн. Която организация не успее да въведе вход със селен сертификат, то тя ще затвори - ще спре работа", закани се Кацаров.


Ползването на обществения транспорт не се предвижда да става със зелен сертификат.


Здравният министър призова да спазваме мерките. "Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията и не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите и се стигне до недостиг на болнични легла или до такава заплаха, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам", подчерта министър Кацаров.


Той каза още, че мерките ще продължат докато дадат добър резултат.


"Каквото и да предприемем, то то ще доведе до недоволство в една или друга група", каза още служебният здравен министър.


"Целим да намалим нарастването на броя на заразените, да намалим натиска към болниците - това е търсеният ефект на тези мерки", увери Кацаров


Източник: Novini.bg