Третата и последна за годината голяма задушница – Архангелова /мъжка/, традиционно се отбелязва преди Архангеловден в събота – денят, който църквата е определила за мъртвите. Тази година той се пада на 6-ти ноември.


На Архангелова задушница се прави помен в памет на починалите и близките им се молят да бъдат опростени греховете им. 


По този повод ОП „Обредни дейности“ ежегодно провежда възпоменания в града и селата, по време на които се изчитат имената на починалите от миналогодишната задушница до сега.


Във връзка с изключително усложнената към момента епидемиологична обстановка и с цел опазване на живота и здравето на хората, като се предотвратяват струпванията им на едно място, тази година церемонията няма да бъде както обикновено. 


За да бъдат почетени тези, които вече не са сред нас, на регламентираните за това места пред гробищните паркове в Ботевград и селата ще бъдат изнесени списъци с имената на покойните за последната година.


Умоляват се всички, които ще посетят гробищните паркове в общината на Архангелова задушница, да носят лични предпазни средства и да спазват дистанция от минимум 1,5 м.


Да помним и пазим паметта на изгубените си близки е от изключителна важност. За да имаме тази възможност обаче, на първо място трябва да бъдем отговорни към съхранението на собствения си живот и здраве!