В последните 30 години България изживява всеобща и мащабна криза. Тя е факт, както в сферата на икономиката и политиката, така и в демографската и социална област. Това довежда до натрупването на множество и взаимосвързани проблеми.


В момента едва 20% от българските фирми имат експортен потенциал. Повечето фирми създават ниска добавено стойност, а преките чуждестранни инвестиции са на дъното си от едва 3% от БВП, което пък от своя страна допринася за поддържането на ниския стандарт на българина.
В същото време образователната ни система използва остарели и неефективни методи, програми и подходи, болшинството от учители са пред пенсия, а 47% от учениците имат минимална функционална грамотност.


В допълнение, здравните и социалните услуги са с незадоволително качество, което ни отрежда челно място в ЕС по най-ниска очаквана продължителност на живот и най-висока смъртност, а в същото време броя на медицинския персонал намалява.
Всичко това, заедно с останалите проблеми в държавата създават огромни регионални дисбаланси в икономическото развитие и доходите, което ни отрежда заедно с Гърция да сме на водещо място в ЕС по степен на обезлюдяване.


Изход от тази ситуация се предлага в програмата на „Продължаваме промяната“.
Като основни приоритети са залегнали:
- нулева корупция;
- овластяване на компетентни и честни хора в управлението на страната;
- бързо, ефективно и справедливо правосъдие;
- развиване на българската икономика към иновации, създаващи по-добре платени работни места;
- качествено образование и работещо здравеопазване без нужда от доплащания, с редовна и адекватна профилактика и др.
За да се постигне промяна е необходима дългосрочна визия за основните сфери от икономическия и социален живот, създаване на работещи политики в тях, а не работа на парче, каквито „Продължаваме промяната“ ни предлагат.


Конкретните стъпки са свързани със:
За догонване на средно европейското ниво на икономическо развитие:
- създаването на индустриални зони/ паркове извън София;
- привличане на взаимосвързани индустрии, както и международни фондове за дялови инвестиции, които да предоставят финансиране и възможност за експанзия на българския бизнес;
- ограничаване на административната тежест върху малкия и среден бизнес чрез премахване на ненужните лицензии, регистрации и разрешителни;
- изработване на стимули на висши и средни училища да работят с български фирми с цел създаване на иновации и квалифицирана работна ръка за повишаване на добавената стойност на произведените български продукти.
Съществено за българската икономика и образование е създаването на връзка между Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката за включването на хора от бизнеса и доказали се българи от чужбина, което да спомогне за осъвременяване на образователната система и да обезпечи нужните кадри за бъдещата икономика на България.
За справянето с проблемите в образователната система е необходимо създаване на учебни програми и крайни специалности, които са адекватни на секторите на българската икономика и създаването на възможност за участието на бизнеса в тях. По този начин ще се подготвят специалисти, които са крайно необходими за привличането на чуждестранни инвеститори, осигуряването на високи доходи и финансирането на учебните заведения. Връзката между науката и бизнеса ще подобри качеството на образованието, което води до по-добър живот и ще покаже, че реализацията не следва да зависи от ползването на връзки и партийни назначения.
За справянето с регионалните различия и подсигуряването на социална сигурност и справедливост, “Продължаваме промяната” са се насочили към предоставянето на бърза и достъпна медицинска грижа и социални услуги, които да задържат младите хора по родните им места. Създаване на добре финансирана доболнична помощ и превенция за по-добро здраве, основано на принципа заплащане на база крайни резултати.
Непосредствено с решаването на общите задачи на страната, конкретно внимание ще бъде обърнато за решаването на регионалните проблеми. В тази връзка училища като Колежът по електроника и енергетика  в Ботевград би следвало да се превърне в модерно училище, което да подготвя квалифицирани кадри за производствата в Ботевград, а защо не и за цяла Северна България. За целта е нужна не само добра материална база (каквито дадености има), но и промяна в учебните програми, за да са адекватни на нуждите на бизнеса. За осъществяване на тази цел ще спомогне и създаването на паралелки за дуално обучение в местните гимназии.  Усилията трябва да бъдат от двете страни – бизнес и училище, а не всеки да гледа в своята посока и да работи „на парче”.  
По данни на  Института за пазарна икономика /ИПИ/ Ботевград е в топ 10 на общините с най-високи приходи от износ с 1.2 милиарда лева за 2019 година. Този темп на развитие може да се продължи само с наличие на квалифицирани кадри. Това ще увеличи и чуждестранните инвестиции в региона.
Не на последно място, екипът стоящ до Кирил Петков и Асен  Василев смята, че за да се продължи промяната от изключително значение е създаване на бързо, ефективно и справедливо правосъдие и работеща прокуратура. Те ще гарантират осъществяването на горепосочените мерки и ще върнат доверието на българите в институциите и чувството за справедливост.
Такава е мотивацията на специалисти като Милен Манев да се присъедини към „Продължаваме промяната“, който с опита и мотивацията си желае да допринесе за подобряване условията за бизнес и продължаване на така дългоочакваната промяна за по-добър живот.
Допълнителна информация за Продължаваме промяната и Милен може да откриете на фейсбук страницата: Милен Манев – 26 МИР – София област.
Може да подкрепите Милен като гласувате с бюлетина №25, преференция № 108 на 14 ноември 2021 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление

ВИЗИТКА
Милен Манев е дипломиран финансов анализатор с над 15 годишен опит в публичния и частен сектор и е кандидат за народен представители за София област.
Професионалният му опит включва работа в надзора на капиталовия и застрахователен пазар, оценка на проекти на европейски малки и средни предприятия, финансирани от ЕК и намиране средства за международна експанзия на българска новостартираща компания от образователния сектор. Понастоящем работи като финансов мениджър на дружество, което работи в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.
Завършил е УНСС, специалност „Финанси“, след което придобива магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ в съвместна програма между СУ „Св. св. Климент Охридски“ и Университет Монтескьо – Бордо IV, Франция.
Той е дипломиран финансов анализатор (CFA charter holder) – квалификация за най-добри практики и най-високи стандарти за етика в сферата на инвестициите. Използва свободно английски и владее руски език.

Линк към ФБ 


https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2-26-%D0%9C%D0%98%D0%A0-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-112754754531280