Повече от 50 ястия се състезаваха в първото издание на кулинарния конкурс “Бабините гозби“, който се проведе преди обед днес в пенсионерски клуб “Светлина“ в Ботевград. В надпреварата участваха представители на пенсионерските клубове в цялата общината. Инициативата за събитието е на  общинската пенсионерска организация. То бе реализирано с подкрепата на Община Ботевград и ОП “Туризъм“.


Пита в подница, тутманик,  булгур, приготвен по местни рецепти, домашно квасено кисело мляко, качамак с пръжки, топеница от печени чушки, сирене и кисело мляко, лютика, ястия от коприва, салати, пача, баклава, тиквеник, баница, лучник, зелник – бяха само част от ястията, участващи в конкурса. Имаше и осъвременени кулинарни изкушения, но те преобладаваха при сладкишите. 


“Вярвам, че днес поставяме началото на традиция, която ще се превърне в дългогодишна. Един кулинарен цитат гласи, че “рецептите не работят, освен ако не се използва сърцето“. Сигурна съм, че всички участници са вложили не само сърцата си, а и много старание, любов и умение в приготвянето на вкусните блюда“, каза при откриването на конкурса председателят на общинската пенсионерска организация Цецка Иванова.


Жури в състав Йонетка Йончева, Силвия Георгиева, Пламена Николова, Николай Вутов и Валя Георгиева имаше нелеката задача да оцени кулинарните изкушения и да извърши класирането.


Ето и имената победителите в трите категории:


Солени ястия: „Пита с топеница, тутманик, лучник и качамак“


1 - Стойка Дудушка - качамак с пръжки


2 - Мария Петрова


3 - Иванка Павлова


Ястия с точени кори: „Баниц, щрудел, тиквеник и зелник“ 


1 - Иванка Василева - сладка баница


2 - Йонка Йотова


3 - Иванка Ценева


Десерти: „Кекс, булгур и сладкиши“


1 - Ефросинка Пеева - морковена торта


2 - Кета Танева


3 - Тодорка Цветкова


За класираните имаше награди – пасатори, тостери за сандвичи и тостери за препечени филии. 


Събитието бе уважено от кмета Иван Гавалюгов, председателя на Общинския съвет д-р Илин Черняшки и други официални лица.


“Едно по-различно събитие, което, надявам се, да се превърне в традиция. Повечето от нас – сравнително по-младите жители, познаваме част от местните специалитети, но далеч не всички. Затова ще ми е любопитно да опитам тези ястия. Със сигурност за някои от тях не съм и подозирал, че съществуват и че са характерни за съответното населено място в нашата община“, каза пред присъстващите пенсионери кметът Иван Гавалюгов. Той им пожела много приятни емоции през днешния ден и през всеки следващ, да бъдат здрави и жизнени. “Използвам възможността да ви честитя Пролетта и настъпващите Великденски празници. Кулинарният конкурс е едно добро начало на тези празници в нашия град“, добави кметът Гавалюгов.