Общо 16 станаха веломаршрутите на територията на нашата община. 13 от тях са създадени в рамките на последните три месеца. При разработването на трасетата безценна помощ на Общинско предприятие “Туризъм“ оказва Любомир Ботушаров – добре познато име на любителите на планинското колоездене. Той е един от най-добрите професионалисти в сферата на описване на веломаршрути у нас, има собствен сайт /mtb-bg.com/, на който популяризира и новите маршрути в Ботевградска община.


При обследването на територията на цялата община се оказва, че най-благоприятни райони за веломаршрути са землищата на селата Боженица, Липница и Елов дол. Именно към тях има проявен голяма интерес от страна на туристи от столицата и други населени места.


Колоездач от София, наскоро преминал по един от маршрутите през Липница, споделя в писмо, изпратено на електронната поща на botevgrad.com, отличните си впечатления от свой “неделен велоизлет, изпълнен със спокойствие, живописни гледки, чист въздух“. “Без съмнение ще дойдем скоро отново тук, за да опознаем и другите веломаршрути в района“, пише той. Неговото писмо бе повод да се обърнем към директора на ОП “Туризъм“ – Силвия Маринова, за повече информация по темата. Тя сподели още, че маршрутите са с различна техническа трудност и различно натоварване. Маршрутът, който е около Скравена, е подходящ за начинаещи. Но има и за опитни ентусиасти, любители на екстремните трасета - Ботевград – ендуро обиколка над Зелин.


Подробности за всеки един от маршрутите са леснооткриваеми  на туристическия портал на община Ботевград: http://www.visitbotevgrad.com/, който е с напълно обновена визия и съдържа полезна информация за това къде можеш да отседнеш и да хапнеш, какво можеш да видиш, как да стигнеш до мястото, което искаш да посетиш. Тази информация непрекъснато се обновява и допълва. 


Към всеки маршрут има карта и описание, което включва ниво на трудност, дължина, препоръки за носене на храна, вoда и т.н. Важно е също, че за отделните трасета има джипиес следа, която може да се изтегли на телефон.


Галерията на сайта съдържа актуални снимки от веломаршрутите.


През следващата година всички изградени трасета за колоездачи ще бъдат описани върху карти, които ще се поставят на определени места, така че повече хора да имат достъп до тях, съобщи директорът на ОП “Туризъм“.


Силвия Маринова сподели още, че се работи активно и по пешеходни маршрути. В момента четири са описани в туристическия портал на община Ботевград. Наскоро е маркиран най-новият -  между Боженица и Своде, като водач на екипа на общинското предприятие е бил учителят от Новачене Момчил Узунов. 


“В миналото трасето е било коларски път, свързващ жителите на двете села. Днес, природата е допринесла за превръщането му в живописен маршрут, подходящ за еднодневна разходка и семеен пикник.


Преходът започва преди моста над р. Бебреш, в близост до центъра на с. Боженица, като се поема по пътя вляво и се следва жълто-бялата маркировка. В началото пътят е по-широк и върви над левия бряг на реката. След кратко ходене се стига до дървен заслон с чешма. Мястото е чудесно за отдих и барбекю.


Продължавайки по трасето, от лявата страна се извисява отвесна скала, а вдигайки поглед нагоре се открива гледка към крепостта „Боженишки Урвич“.


По-голямата част от пътеката върви успоредно по течението на р. Бебреш. Реката е подходяща за риболов, като основните риби, срещани в нея са мряна (черна и бяла) и сом. По протежението й има множество вирове, като най-известният е Мренин вир“, гласи част от описанието на маршрута. Той е с дължина 6 км и малка денивелация – 70 м. За този маршрут също има подробна информация в туристическия портал на община Ботевград. 


Снимки: visitbotevgrad.com