Турция планира военна операция в Северен Ирак= 
Целта е да се прочисти района от активисти на Кюрдската работническа партия

Щабът на турската армия е разработил четири варианта за операция в Северен Ирак срещу кюрдски бунтовници. Те са предоставени на турското правителство, съобщиха информационните агенции.

Днес турският кабинет ще се обърне към парламента да разреши провеждането на военна акция в пограничните райони на Ирак, съобщава вестник „Хюриет". 

Първият вариант на операцията предвижда навлизане на военен корпус на 5-10 километра в територията на Ирак и цялостно поемане на контрола върху турско-иракската граница. „Хюриет" отбелязва, че този вариант трудно би се реализирал с оглед на ситуацията в Ирак и действащите международни споразумения.

Втората възможност е турски специални части и вертолети да осъществяват операции в определени точки на Северен Ирак, унищожавайки базите на кюрдските бунтовници, които да бъдат транспортирани на турска територия. 

Третият вариант предвижда въздушна операция в района на планинския хребет Кандил, където според турските военни е разположена база на Кюрдската работническа партия.  Според турското командване „интензивната бомбардировка ще нанесе силен психологически удар върху

Терорисктичната групировка".

Четвъртият вариант се състои в провеждането на наземно-въздушна операция в Северен Ирак. „Хюриет" допуска възможността той да бъде предпочетен, тъй като при него с минимални загуби за турската армия в най-кратки срокове може да се достигнат набелязаните цели и военните да се върнат на турска територия.

Турският премиер Таип Ердоган отбеляза, че целта на планираната военна операция в Север Ирак е прочистването на района от активисти на Кюрдската работническа партия. Според него броят на сепаратистите в района около 3500 души.

Според информационната агенция Dogan турската авиация бомбардира позиции на кюрдите в пограничните райони с Ирак, а артилерията обстрелва техни лагери в Северен Ирак.  

Официалните власти в Багдад и управата на Северен Ирак предупредиха, че планираната турска операция на иракска територия е недопустима. Те предупредиха, че евентуално навлизане на турски военни ще означава „агресия срещу Ирак и териториалната му цялост".

Турският премиер Ердоган на свой ред подчерта, че Турция няма претенции върху териториалната цялост и суверенитета на Ирак.