Лично съм за въвеждането на зеления сертификат в общинската администрация, въпреки някои неудачи при въвеждането му. Не малка част от служителите имат зелен сертификат, има и такива, които нямат. Бих възприел и бих се вслушал в призива на националната власт, конкретно на Министерски съвет, за въвеждане на зелен сертификат, но не мога да го наложа, тъй като, ако не е изискване, включено в заповедта на министъра на здравеопазването, може да бъде оспорено. Но бих призовал служителите на общинската администрация, тези които нямат зелен сертификат, да се сдобият с такъв. За да го въведем, трябва да имаме съответните законови правомощия. Това каза днес пред местните медии кметът Иван Гавалюгов, когато бе попитан дали възприема призивa на централната власт за въвеждане на зелен сертификат и в общинската администрация. 


Припомняме, че на 16 декември премиерът Кирил Петков подписа заповед за въвеждане на зелен сертификат за всички работещи в сградата на Министерския съвет. Изискването за сертификат влиза в сила от 7 февруари 2022 год. То няма да важи за журналисти и граждани, които посещават Министерския съвет.


В сградата ще има и разкрит ваксинационен пункт за всички желаещи служители, ще бъдат осигурени и достатъчен брой бързи тестове. Правителството е взело решение и за национален план за държавна администрация без COVID-19. Мерките са както въвеждане на изискването за зелен сертификат, така и предоставяне на алтернативна възможност за лицата, които нямат зелен сертификат, да упражнят правото си на труд. Те ще могат да си правят бързи тестове.