Пиратите отделят значително по-голямо внимание на създаването на нелегални копия на операционната система Windows ХР, отколкото на Windows Vista.

Това заяви старшия юрист на Microsoft Бони Макнотън, цитиран от PCworld.bg.

Според Макнотън, механизмите за хакване на Windows ХР вече са достатъчно добре известни, затова пиратите предпочитат да си имат работа именно с тази програмна платформа.

Същото касае и набора офисни програми Office 2003, предшественика на 2007 Office System.
Макнотън подчертава, че новите версии на ключовите продукти на Microsoft са защитени доста по-добре от програмите от предишно поколение, затова киберпрестъпниците имат нужда от 1-2 години, за да преодолеят механизмите на защита.

Заедно с това, Microsoft готви мащабна антипиратска кампания.
Корпорацията планира да съди разпространителите на пиратски копия в почти 50 страни.
Мicrosoft вече е подала съдебни искове срещу американски продавачи, които се обвиняват с продажбата на пиратски програми и инсталирането им на компютрите.

Освен това, Microsoft планира да проведе специална акция, в рамките на която потребителите ще бъдат информирани за прекратяването на доставките на Windows XP.
Напомняме, че след 31 януари малките асемблатори няма да могат да инсталират Windows ХР на новите компютри.

Фирмите, продаващи завършени системи, ще могат да предлагат на клиентите си възможност за даунгрейд от Windows Vista Business или Vista Ultimate до Windows XP Professional до юли 2009 г