Тази вечер Ловчанският митрополит Гаврийл се срещна с миряни от Скравена. Поводът бе несъгласието на хората от селото с решението на Владиката да предостави манастира “Свети Николай Чудотворец” на бизнесмена Здравко Лисичков. По време на срещата думата взеха десетки скравенчани. Всеки един от тях изрази мнение, че обителта е светиня за селото и не трябва да бъде отдадена за стопанисване на частно лице. Хората предложиха на Неговото Високопреосвенщенство да назначи свещеник, който да се грижи за манастира.

В защита на собственика на конната база поиска да се изкаже Мария Пеева – психолог от Центъра за рехабилитация на деца с увреждания към ОУ “Васил Левски”. Присъстващите скравенчани обаче не й дадоха тази възможност. Те поискаха думата да бъде дадена на кмета Георги Георгиев. Той безапелационно подкрепи жителите на селото. Градоначалникът заяви, че община Ботевград, кметство Скравена и църковното настоятелство в селото полагат достатъчно грижи за манастира и затова е категорично против обителта да бъде предоставена за стопанисване на частно лице. “Аз съм убеден, че Негово Вископреосвещенство ще се съобрази с искането на жителите на Скравена и ще преразгледа договора със Здравко Лисичков” – каза още Георги Георгиев.

От своя страна митрополит Гаврийл обясни, че действително има подписан договор, според който Ловчанска епархия предоставя за обгрижване и стопанисване манастира на Здравоко Лисичково. Срещу това бизнесменът се задължава да организира в обителта неделно училище по вероучение. “Това е добро дело и никой не може да забрани осъществяването му” – допълни дядо Владика”. Накрая той успокои скравенчани, че ще анулира договора с Лисичков.

В заключение кметът Георгиев информира всички присъстващи, че в манастира “Свети Николай” се предвижда да бъде изградена двуетажна игуменица. Той съобщи още, че се предвиждат и средства по проект за асфалтиране на пътя до историческия обект.