Още преди началото на пролетния полусезон Иван Редовски прогнозира пред местната телевизия, че и през пролетта Балкан ще бъде трън в очите  на доста отбори, най вече на Беласица. Ето и първите нападки в югозападния сайт:


Непредсказуема битка предстои за първото място в Югозападната Трета лига, определяна от мнозина като най-силната в това на родния футбол. Към профипромоцията с надежда гледат пет тима, всеки със своите надежди, организация и аргументи за постигане на целта.


До рестарта на първенството има още почти един месец, но задочните искри между кандидатите не са спирали нито за миг. В основата им между първия от есента “Балкан” и основния преследвач “Беласица” е позицията, която те заеха на последния конгрес на БФС. Наскоро президентът и играещ треньор на лидера Иван Редовски открито нападна кандидата на опозицията Димитър Бербатов, че от него и щаба му не се е чуло нищо градивно, а само обиди и нападки.


В същото време кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви на брифинг, че тамошният стадион ще се стопанисва съвместно с футболната централа, като от БФС са се ангажирали да финансират ремонта на терена – дренаж, изграждане на автоматична поливна система и подмяна на тревното покритие. За общината остава ангажиментът за влизането на зелените във Втора лига и лицензирането на съоръжението за професионалния футбол с  предхождащи ремонтни дейности по трибуните и инфраструктурата като цяло.


Видимо няма какво да спре градоначалника и екипа му в тези начинания предвид факта, че преди 3,5 години държавата прехвърли безвъзмездно на общината 30 000 кв.м имоти, включващи ст. “Христо Ботев” и поземлен имот в близост, които от частна държавна собственост са актувани като частна общинска собственост. Това без съмнение развързва ръцете на общинарите за конкретни действия в името на голямата цел, въпреки че Иван Редовски повтаря като мантра, че влизането на “Балкан” във втория ешелон не е непосредствена цел пред клуба.


На извънредния конгрес на БФС през октомври “Бела” застана открито зад кандидатурата на Д. Бербатов, а ситуацията около ползването на НСБ “Цар Самуил” продължава да е плод на компромиси, наеми и несекващи дела с настоящия ползвател, което поставя комитите в неравностойна позиция.


Защото дори петричани да спечелят първото място в края на май, както си пожела кметът Димитър Бръчков в началото на зимната подготовка на Чезето и хората му, въпросът с лицензирането на “Царя” и проблемите около него остават. Паметливи припомнят, че в началото на демокрацията в края на миналия век собствеността върху местния спортен комплекс извървя обратния път, преминавайки от общински в държавни ръце.


В тази връзка след колаборацията със сегашните шефове на БФС “Балкан” категорично излиза с още едни гърди напред, което провокира  възмущението на  феновете в южния град, обобщено от композитора Светослав Лобошки, който постна на официалната страница на “Бела” своята позиция: „Това означава ли, че вторият полусезон се обезмисля?


Защо “Беласица” не направи  официално запитване до БФС има ли смисъл другите отбори да харчат средства в цирка, който те управляват…”. Феновете отново се върнаха на случая от есента, когато за няколко дни любимият им отбор практически бе изваден от групата заради неплатени глоби и първият осведомен за възстановяването на бяло-червените беше… Иван Редовски, а клубните началници на петричани разбраха за това почти цяло денонощие по-късно. Тогава остана енигма дали тази досадна грешка е плод на чисто технически пропуск, или нещо далеч по-обезпокоително…


 


Подобни тегоби нямат в “Чавдар” /Етрополе/, където базата е в отлично състояние и пред старши треньора на лесничеите Йордан Юруков остава задачата да подсили отбора си по най-добрия начин и да пробва от позицията на временното 5-то място със силна пролет да съкрати изоставането си от челниците. Същата е целта и пред амбициозния “Кюстендил”, който също селектира качествени футболисти за втория дял на кампанията, пък и тамошният футболен дом ст. “Осогово” е в доста приличен вид.


/Бистрица/ е в момент на пренареждане на приоритетите си, след като изпадна от борда на родния футболен елит, но дори да не успее да издържи на наложеното есенно темпо, винаги може да обърка сметките на някой от останалите кандидати.


СТАНЧО СТАНЧЕВ