Днес в Ботевград завърши вторият турнир от група В на европейската младежка лига EYBL - централноевропейска дивизия, за юноши до 16 години.  Отборът на Балкан с треньор Николай Пеев спечели и четирите си срещи и с общ баланс от двата турнира от 7 победи и 1 загуба зае първото място. С този успех нашите момчета се класираха за плейофната фаза на надпреварата.


В първия си мач в четвъртък младите балканци победиха унгарския Атомерому със 79-76, в петък се наложиха над другия тим от Унгария в групата - Хонвед Будапеща с 95-88, в събота спечелиха срещу словенския Айдовшчина ici 74-63. А днес в последния си мач, който се оказа директна битка за първото място, победи Дан Дачиян от Букурещ с  83-68 (12-20, 33-20, 18-16, 20-12).


Най-резултатен за победителите с 35 точки бе Александър Гавалюгов, който вкара цели 8 тройки от 13-те си стрелби. Освен това овладя 7 борби и направи 4 асистенции и бе определен за MVP на Балкан на този турнир. Много силно се включи и Виктор Груев, който отбеляза 22 точки. С по 9 са Велизар Георгиев и Галин Георгиев, който взе и 10 борби под двата коша, по 4 точки добавиха Николай Нецов и Стефан Стефанов. Отборно Балкан вкара повече от половината от шутовете зад дъгата - 15 от 28, което е  53.6 процента.


Президентът на БК Балкан Михаил Михайлов връчи отличията на призьорите. На трето място е унгарският Хонвед Будапеща. Според регламента от всеки един от участващите 9 отбора бе определен най-добър играч на този втори турнир.


За следващата фаза - плейофите, се класират първите два отбора от групата, това са Балкан и Дан Дачиян. Тази фаза ще бъде в унгарския град Печ след средата на месец април, където се очаква нашите да изиграят още 4 срещи.