Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев ще бъде поискана днес по време на заседание на Министерския съвет и ще бъде гласувана утре на извънредно заседание на Народното събрание. Коалицията е единна по отношение на тази оставка. Това обяви премиерът Кирил Петков, който направи изявление пред журналистите в Министерския съвет. 


"На заседанието ще обсъдим три точки. Първата е евакуирането на 140 български граждани от Украйна. Втората е ядрената заплаха, която отправи вчера руският президент Владимир Путин. Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнориран. Третата точка е оставката на Стефан Янев. Аз работих успешно с него по време на първия служебен кабинет, подкрепям и в момента политиката за инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в нея. Но защо днешната оставка ще бъде поискана и предложена за гласуване утре от Народното събрание. Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика особено по Фейсбук.


Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилност на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше наше малцинство в Украйна и българи се криеха в мазетата в Киев, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", аргументира се премиерът.


По думите му, българският интерес не е да сведем глава, защото "преклонената глава сабя не сече."


"Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Той е, когато използваме гласа на България. Гласът на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на Великите сили. Искам да кажа също, че ЕС никога не е бил по единен. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас, че тази война трябва да спре", категоричен бе Кирил Петков.


Министър-председателят каза още, че България не трябва да поема никакви ангажименти, които счита, че не трябва да поеме. 


"Най-големият гарант на сигурността на страната ни е да говорим в един глас с ЕС. Ако всяка държава в ЕС започне да си прави външната политика по Фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява", допълни Петков.


Премиерът уточни, че името на новия министър на отбраната ще бъде обявено по-късно днес след съгласуване с коалиционните партньори.


"Снощи разговарях с лидерите на всички партии в коалицията и всички ме подкрепят", заключи Кирил Петков.