Има аварийна ситуация в „Кремиковци", съобщи Спас Христов, директор „Безопасност" в комбината. Вчера не са пристигнали обещаните от една от фирмите-кандидатки за оператор на предприятието въглища. Така напълно се блокира работата в следващите дни. Христов добави още, че в момента се подготвя създаването на щаб за действие във връзка с аварийната ситуация, в която се намира комбинатът. В момента няма някакви сериозни опасности, предприели сме нужните мерки, каза още Христов.

Спас Христов уточни, че ситуацията е доста сериозна по отношение на суровините и по отношение на природния газ, и обясни, че количествата, които се осигуряват и които се получават, са крайно недостатъчни.

Положението в „Кремиковци” е крайно тежко, аварийно, каза Васил Яначков, председател на федерация „Металици” към КНСБ. Причината за това е, че доставката на въглища и суровини е прекратена едностранно от “Ворксла Стийл”, фирмата, която има договор за ишлеме в „Кремиковци”.

Ето какво още каза Яначков:

Договорът продължава да действа съгласно клаузите, както е подписан, но едностранното прекратяване поставя в крайно тежка аварийна ситуация комбината. Най-опасно и най-тежко е положението в коксохимическо производство. Това, което прави ръководството на „Кремиковци” с ръководствата на заводите и работниците, е вземане на изключителни мерки за аварийни спирания на металургичните агрегати, което ще доведе до много тежки щети. Това, което се случва в „Кремиковци” е безпрецедентно и носи знака на престъпление.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза в парламента, че създалата се ситуация в „Кремиковци” не е по вина на държавата. По думите му – снощи е решен проблемът с недостига на въглища, като нужното количество е потеглило от пристанище Бургас към комбината. Той беше категоричен, че някой трябва да оперира комбината и има както български, така и чуждестранни кандидати за това, но не уточни кои са те.