Вече има украински граждани, които са се регистрирали за пребиваване на територията на община Ботевград  - осем жени, четири деца и едно бебе. Те са разпределени в три частни жилища, предоставени от наши съграждани. Това съобщи пред местните медии днес Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград.  


„Получихме тази информация в отговор на призив и молба към гражданите да ни уведомят, когато настанят украински граждани. Засега по друг официален път в общински бази няма настанени украински граждани. Както знаете, обявихме, че можем да предоставим общинската почивна база в Боженица. Към момента нямаме запитване за нея, но пък наши съграждани настаняват в свои имоти, които могат да предоставят“, обясни тя.


Украинските граждани трябва да се регистрират в Държавната агенция за бежанците, за да получат временна международна закрила. Редът изисква да се подаде съответната молба до Държавната агенция. За улеснение на украинските граждани, които вече са настанени на територията на Ботевград, в общинската администрация е създадена организация тези формуляри да се попълват на място. Община Ботевград ги придвижва по служебен път до София. Иначе регистрационно-приемателният център се намира в район „Овча купел“ в столицата. Тази информация ще бъде публикувана на сайта на Община Ботевград. Това обясни още г-жа Граматикова. 


„Тези осем жени и техните деца вече са подали такива формуляри и ние сме ги придвижили до София“, информира още тя и допълни: „Към момента нямаме информация за други украински граждани, които се намират на територията на нашата община, но ако има такива, призоваваме гражданите да ни подадат информация, за да можем да окажем съдействие.“. 


Някои от жените имат желание да започнат работа. Сред тях има лекарка, която е насочена към управителя на МБАЛ Ботевград за разговор. 


Какво каза още секретарят на Община Ботевград по темата – чуйте във видеото към текста!