Община Ботевград ще насрочи второ обсъждане, присъствено, на идейния проект за благоустрояване на ЖК „Васил Левски“ /нова част/. То ще се проведе в зала „Ботевград“ на общинската администрация. Часът ще бъде съобщен допълнително. Това каза на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов.


„Получихме подписка от жители на квартал „Васил Левски“ във връзка с общественото представяне на проекта за благоустрояване. Разглеждаме по същество аргументите и исканията на хората, които са се подписали. Прави ми впечатление, нека да бъда правилно разбран, като че ли не са разбрали много добре какво се предвижда и какво се предлага от това, което виждам като искания да не случи“, обясни кметът Гавалюгов, помолен да коментира точките в подписките. Той съобщи, че ще покани на разговор двете жени, които са се подписали като живущи в квартала, a срещата ще се проведе в удобно за тях време. 


„Въпросът с благоустрояването на такъв голям квартал, като ЖК „Васил Левски“  - Новия Изток, е доста съществен. Отпаднаха доста ограничителни мерки, още в началото на седмицата ще обявим присъствано представяне на проекта. Надявам се, че една съществена част от хората, подписали се под това писмо, ще защитят съпричастността си към всичките тези проблеми, да ги наречем така, и ще чуят какво мислят проектантите. Смея да твърдя, че от това, което прочетох, има доста неща, които са подвеждащи в подписката. Не искам по никакъв начин хората да останат подведени от това, което се предлага като решение за благоустрояване. Няма да изпадам в конкретика, тъй като мисля, че не трябва излишно да се драматизират нещата. Целта на общественото обсъждане е да се чуят различни мнения, ако има незабрали, ще направим необходимото да изясним вижданията, идеята на проектното предложение. Затова ще направим присъствено обществено обсъждане в зала „Ботевград“, каза още кметът Иван Гавалюгов. 


Градоначалникът припомни, че в бюджета  на общината за 2022 год. ще бъдат заложени средства за реализация на първия етап от проекта, който включва ул. „Илия Стоянов“ – входа откъм ул. „Цар Иван Шишман“. „За там не са изразени никакви претенции“, добави той.


Една от точките в подписката е да не се изгражда връзка между широкия път в квартала и ул. „Захари Стоянов“. В отговор на въпрос, поставен от наш репортер, кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че опасенията за пренасочване на трафика са неоснователни. 


„В регулационния план на Ботевград е предвидено свързването на ул. „Захари Стоянов“ с широката околовръстна улица в квартала. Това ще осигури достъп на квартала до южната част на града и отделно дава достъп до редица имоти, които в момента нямат такъв заради инфраструктура. Преди две години възложихме проектиране и имаме изготвен проект с издадено разрешение за строеж. Възнамеряваме да започнем реализацията на тази връзка. Това няма да доведе по никакъв начин до извеждане на транзитния трафик по това направление. Защото този път завършва в имот, който се стопанисва от „Пътстрой“ . Да, този регулационен план на Ботевград, в частта „улична регулация“, предвижда улица, която да продължи през имота на предприятието и да се свърже с ул.“ Цар Иван Шишман“, над бензиностанция „Никсметал“. Това е била идеята на проектантите на града преди няколко десетилетия, но е практически нереализируема заради наличието на държавни и частни имоти, през които преминава“, обясни градоначалникът. 


Подробности по темата – във видеото!