Благодарение на нашата млада съгражданка Елена Василева, ботевградските любители на театралното изкуство имаха възможност да гледат спектакъла „Жените срещу Дон Жуан“ от Ерик-Еманюел Шмит. Режисьор на постановката е Десислава Шпатова. В ролите са студенти от департамент „Театър“ на Нов български университет. Всъщност това е тяхна дипломна работа. Една от главните роли – тази на херцогинята, е поверена на Елена Василева. Тя и останалите женски персонажи в пиесата се обединяват, водени от желанието си да отмъстят на Дон Жуан, като го оженят за племенницата на херцогинята – и двете също прелъстени от него. Но отмъщението е безсмислено, тъй като се оказва, че той няма интерес към жените.


Постановката се състоя на 22 март и беше част от програмата на тазгодишното издание „Мартенски дни на изкуствата“ в Ботевград.   


През настоящата година Елена завършва актьорско майсторство. Като във всяка друга образователна институция, през последните две години и обучението на бъдещите актьори е съпроводено с доста трудности, причинени от пандемията. Но пък се сбъдва една от мечтите й – да играе в пиеса на Университетския театър, гостуваща на ботевградска сцена.       


„Жените срещу Дон Жуан“ е една много интересна интерпретация на легендата за вечния прелъстител, дори бих казала, че е една доста философска интерпретация, която публиката възприе, според мен“, сподели Елена Василева.


Нашата съгражданка има роля и във втория проект на дипломна работа - спектакъла „Вишневите хора“ – адаптация по пиесата на Чехов - „Вишнева градина“. Тя влиза в ролята на Варвара Михайловна. Пиесата е пригодена само за университетския театър на НБУ, но и там зрители не липсват.


За Елена Василева актьорството върви паралелно с моделството. Професията на модел обаче й отворя много възможности за пътувания извън страната, което й харесва. Няколко месеца снима в Гърция, а след това продължава в Истанбул. Предстоят й и други ангажименти – пътуване в Милано, но на този етап предпочита да не прави планове, тъй като могат да настъпят промени по обективни причини.      


„Пътувам, снимам и се връщам в Ботевград. За мен най-важно сега е да се дипломирам. Да знам, че съм приключила с университета, за да мога с чиста съвест, както се казва, да пътувам. Защото в момента се чувствам малко неудобно пред колеги си, тъй като те не могат да играят без мен“, сподели тя.  


В момента Елена Василева посвещава голяма част от времето си на благотворителната кауза, чиято цел е да се съберат средства за подпомагане лечението на 13-годишния Анатолий от село Трудовец. Тя участва в подготовката на големия благотворителен концерт, който ще се проведе на 29 март в “Арена Ботевград“. „Понеже никъде не видях името на жената, която поде благотворителната кампания, искам да го спомена – Юнона Кириакиду. Тя е от Правец и се занимава с различни благотворителни инициативи. Именно Юнона се свързва с общинския съветник Дамян Маринов и с Петър Цанов , който е един от продуцентите на “Гласът на Ботевград“, за съдействие. От своя страна Дамян Маринов ме потърси и ме покани за водеща. Всички сме обединени, работим с голям ентусиазъм и желание за осъществяването на този концерт. Лично мен много ме радва фактът, че толкова много местни състави, фолклорни изпълнители, спортисти желаят да участват в него. Това е добротата – да помагаш безкористно на хората в нужда“, сподели още Елена.