Всяко едно спиране на нормално производство не може да бъде адмирирано от нито една политическа сила, посочи депутатът от "Коалиция за България" и зам. председател на Икономическата комисия на Народното събрание Петър Кънев.

Кънев коментира евентуалното спиране на комбината "Кремиковци". Депутатът изтъкна, че условията и цената на спирането на най-голямото българско предприятие са най-важният въпрос.

Той, обаче, посочи, че трябва да се знае какво струва на българската икономика и на българския данъкоплатец издръжката на "Кремиковци", защото "агонията на комбината не може да продължава безкрайно и данъкоплатецът да покрива дълговете на предприятието".

Петър Кънев призна, че не може да прогнозира възможните посоки в развитието на кризата с "Кремиковци", но подчерта, че при евентуално спиране над 5-те хиляди работници на комбината лесно ще намерят работа при кризата на българския трудов пазар.

"Проблемът е, че това е едно работещо предприятие, което изпусна момента да се преструктурира. И се страхувам, че каквито и мерки да вземе българското правителство, Брюксел по чисто екологични правила, ще спре "Кремиковци"", заяви Кънев пред БГНЕС.

Припомняме, че вчера изтече срока, до който "Кремиковци" трябваше да получи т.нар. комплексно разрешително за работа, според което предприятието може да работи при спазване на екологичните норми.