Независимо от сложната, безпрецедентна икономическа криза в света, българската икономика продължава да се развива.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който преряза лентата на завод за сухи строителни материали на френската компания Сейнт Гобен Вебер в Костинброд.
Малко по-късно премиерът откри нов производствен комплекс на „Ролпласт груп" АД в града.

С днешните две инвестиции се създават много нови работни места, което в условията на финансова и икономическа криза е най-важното, подчерта Станишев.

Той обясни срещите си с представители на реалния сектор с желанието си да види лично какви са проблемите и как държавата може да помогне.

Важно е държавата да продължи да оказва подкрепа във всяка една инвестиция или във всяко едно работно място, което се открива, посочи премиерът.

Сергей Станишев отново подчерта, че най-важната задача пред България днес е хората и икономика й да бъдат преведени успешно през световната финансова и икономическа криза.

Той припомни за приетия още миналата година антикризисен план от правителството, чийто три основни цели са опазване на финансовата стабилност и запазване на валутния борд, подпомагане на реалната икономика и социалната защита на младите, възрастните и социално слабите хора.

Инвестицията, която френската компания Сейнт Гобен Вебер реализира в завода за сухи строителни смеси и пастообразни мазилки в Костинброд е за над 10 млн. eвро.
Заводът не използва вода и функционира изцяло на безотпадна технология. В него ще работят 60 души.

Целта на инвестиционния проект на „Ролпласт груп"АД е изграждане на ново модерно, високо технологично предприятие за производство на прозорци и стъклопакети, интериорни врати, щори и гаражни врати, офиси и складове и производствени сгради. Продукцията от новия завод ще бъде предназначена за външни пазари.
Общият размер на инвестицията е около 72 млн. лв., а броят на заетите в производствения комплекс към 2012 г. се очаква да бъде над 700 души.