Посещенията в защитената местност “Мухалница“ са организирани от Общинско предприятие “Туризъм“. Те са част от инициативите, посветени на Международния ден на водата – 22 март, който от няколко години в Ботевград се отбелязва и като Ден на Жабешкото блато.


Първото посещение днес бе от ученици /пети и осми клас/ на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Те изминаха пеша разстоянието от училището до Жабешкото блато. Там бяха посрещнати от аниматор в тематичен костюм. След отделеното време за забавления сред природота и снимките за спомен, децата с интерес изслушаха лекцията „Животът на жабите“, изнесена от Христо Петков - учител по биология и здравно образование в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Учениците се запознаха с природния феномен - най-голямата в света периодична миграция на Планинската жаба (Rana temporaria) при затопляне на времето в края на зимата.


„За поредна година съм гост-лектор. Преди няколко дни тук на посещение бяха и ученици от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“. Мисля, че се получава една добра информационна кампания за миграцията на Планинската жаба Rana temporaria “ – каза Христо Петков.


Днешната инициатива продължи до ранния следобед с посещения на ученици от: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ботевград, ОУ „Отец Паисий“ - Врачеш, ОУ „Любен Каравелов“ - Трудовец, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Скравена и ОУ „Васил Левски“ - Новачене.


Денят на Жабешкото блато се отбелязва по повод първото научно документиране на миграцията на планинската жаба (Rana temporaria) в защитена местност „Мухалница“. Миграцията на този вид е уникална в световен мащаб. Проучването на д-р Владимир Бешков, проведено преди 50 години, установява, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км.