Учени модифицираха генетично котка като част от проучванията си за откриването на лек за сериозни заболявания.

Експерименталният котарак се нарича Mr. Green Genes (англ. г-н Зелени Гени) и на дневна светлина изглежда като нормална 6-месечна котка. Под ултравиолетова обаче, очите, венците и езикът му светят в ярко зелено.

Котето е първият фосфоресциращ екземпляр в САЩ, а може би дори и в света, твърди Бетси Дресър, директор на центъра "Одюбон" за изследване на застрашените видове в Ню Орлиънс.

Целта на учените била да се установи, дали тялото на котката ще възприеме безпроблемно гена. Ако всичко премине успешно, то това би била първата стъпка към откриването на начини за справяне с болести като цистичната фиброза чрез генна терапия.

"Генът не се отрази по никакъв начин на здравето на Mr. Green Genes", заяви Дресър, цитирана от dailymail.co.uk.

"Котките са идеални за подобни експерименти, защото генетичният им модел е близък до този на човека", твърди д-р Марта Гомез, ветеринар и учен в центъра.

Учените издават, че са се спрели именно на светещ ген, за да си проличи, дали е отишъл точно там където трябва.

"Генът е просто маркер. Това, че свети е само забавен ефект от експеримента", каза Лесли Лайънс, асистент професор в училището за ветеринарна медицина в Калифорнийския университет.

Фосфоресциращите животни се превърнаха в международна новина по-рано този месец, когато трима учени взеха Нобеловата награда за химия за същия ген, който открили по време на изследванията си върху медузи.