Учени заявиха, че са разработили напълно работещ прототип на изкуствено сърце, което може да бъде присадено на човек, пише PCWorld. Устройството не само бие като истинско, но е снабдено и със специални сензори, позволяващи да се регулира сърдечният ритъм и потокът на кръвта.

Компанията Carmat, която е разработила този имплантант очаква разрешението на френските власти за клинични изпитания на устройството. Независимо от това, кардиолозите са обезпокоени, тъй като неотдавна друг подобен опит завърши неудачно и то при непосредствените изпитания на човек.

Няколко организации по цял свят работят над създаването на изкуствено сърце, каквото очакват минимум 20 000 души. Кардиологът Ален Карпентер отбелязва, че на него му е отнело 15 години усъвършенстването на апарата. Според него, в последната версия са отстранени недостатъците на предишните прототипи - устройството е покрито със специална тъкан, която не позволява отхвърлянето му от организма.

Остава обаче още един проблем - енергийната зависимост на сърцето. Неговите батерии осигуряват непрекъсната работа 5-16 часа, след което трябва да бъдат заредени. В момента Ален Карпентер с поддръжката на Европейския аерокосмически концерн (EADS) се занимава с разработката на два алтернативни варианта, които позволяват да се мине без прокарване на проводници през кожата за захранване на изкуственото сърце.

Ежегодно от сърдечно съдови заболявания в света умират 17 милиона души. Карпентер е на мнение, че създаването на изкуствено сърце е изключително важна задача, тъй като нуждаещите се от пресаждане са много, а донорските органи не достига