За два месеца изкърпват разбития от тирове стар път през Витиня


Забавени ремонти затапват трафика по магистрала „Хемус“ през лятото и пътуващите от София към Северна България и обратно ги чакат големи задръствания. Това става ясно от плановете на строителното министерство и пътната агенция. По западния край на недостроената вече почти половин век автомагистрала трябва спешно да бъдат ремонтирани два виадукта и един тунел. Тези обекти няма как да бъдат завършени за месец-два и движението ще се прехвърля на места, както и сега, двупосочно само в едното платно.


„Максимум за месец-два трябва да бъде ремонтиран и старият първокласен път пред прохода Витиня, каза за „Сега“ строителният министър Гроздан Караджов. „Работата е вече възложена по линия на текущо поддържане. Там деформациите не са големи и няма нужна от основен ремонт. Проблемът е по-скоро невъзможността горе на виадукта на автомагистрала „Хемус“ да поеме и тежкотоварния трафик в двете посоки. Двете му платна на се оказаха компрометирани отдолу, ригелите им имат деформации“, поясни министърът.


От МРРБ уточниха, че въпросните съоръжения на Витиня са сред онези 278 обекта, чиито ремонт е изоставен поради липса на финансиране. Според Караджов за виадуктите има проектна готовност и те ще се правят от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. Освен това предстои завършването и на ремонта на тунела „Ечемишка“, който по план трябва да бъде готов в края на август.


На последното заседание на регионалната комисия в парламента шефът на АПИ Тодор Василев каза, че проектите, за които в момента се правят търгове са 11 за около 300 км пътища. „Към края на май и началото на юни ще се отварят офертите и ще избере изпълнител. Няколко ще се отворят още на 13 май и тръжната комисия ще започне да работи по тях.


"Предстоящи са процедурите за 2 от тунелите, които ще станат обществено достояние през следващата седмица“, уточни Василев.


От своя страна, във връзка с плащанията на задълженията на държавата към пътните строители, министър Гроздан Караджов обясни една любопитна подробност. Оказва се, че според решението на парламента първоначално ще се превеждат 50% от дължимите суми, но фирмите ще трябва да внесат 20% ДДС, все едно са получили всичко, което им се дължи. Според министъра това е известно на фирмите. На въпрос на „Сега“, дали ще им се връща надвзетия данък, ако те не получат всичко оставащо до стоте процента, министърът отговори, че по този казус „предстои да видим неговото развитие“. Досега на фирмите са разплатени 110,462 млн. лв.


По време на заседанието на регионалната комисия Караджов каза още, че при предстоящата актуализация на държавния бюджет, строителното министерство ще иска отпускането на много повече средства. Министърът смята, че сумата може да достигне и до 3 млрд. лв. за текущото поддържане, основните ремонти и новото строителство.


ИНДЕКСАЦИЯ


Относно индексациите на договорите в строителството от МРРБ смятат, че това ще е възможно за обектите, финансирани с пари от ЕС. Причината е в наличието на икономисани пари по различните европрограми. За останалите ще трябва поправка за Закона за обществените поръчки (ЗОП).


"За да се приложи индексацията, няма да може само с методика на Агенцията за обществени поръчки. Ще трябва и законов текст, който да дава такова правомощие на МС да приеме такава методика",каза министър Караджов. Той призова народните представители да гласуват в ЗОП разпоредба, според която изменение на цената на договор за обществена поръчка може да се прави в резултат на установена бързо растяща инфлация съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет.