На заседанието на общинския съвет на 28 април приехме  отчета за дейността на общинското дружество „Балкангаз 2000” за изминалата 2021 година. Освен суперлативите за  добрата работа, за добрата печалба /гонеща половин милион лева/, се чуха и дежурните въпроси – за кражбите на газ, за парите за реклама, а върхът беше въпрос, позоваващ се на анонимен коментар в интернет, който се оказа, че няма нищо общо с действителността?!
За съжаление по нищо не пролича, че обсъждаме газификацията на Ботевград в условията на невиждана криза: спрян газ от Русия, неясни  доставки, и най-вече категорично много по-висока цена за потребителите.
Направих предложение пенсионерите и инвалидите да плащат разсрочено с един месец сметките си за газ. Именно с този мотив – да насоча дебата към един изключително важен проблем. В отговора си Михаил Димитров посочи, че и сега дружеството дава възможност за разсрочено плащане на абонати, които са в затруднение. Но да се направи масово за всички пенсионери и инвалиди е нездравословно. „Балкангаз” плаща синьото гориво на „Булгаргаз” авансово и това би затруднило дружеството.
 Заместник кметът Борис Борисов  заяви, че преди да се  вземе подобно решение, трябва да се направи анализ колко от абонатите са пенсионери и инвалиди, какви са дохододите им, как това ще се отрази на  газовото дружество. Други съветници  ме призоваха да оттегля предложението си. Не го направих, въпреки че съм абсолютно съгласен с мнението на Борис Борисов.  Не оттеглих предложението си, именно защото исках да насоча дебата в тази посока – социалната чувстителност на местната законодателна власт. А и идеята ми бе това да се  объсъди задълбочено от Съвета на директорите, да се чуе мнение и от експерти.  Предложението ми в крайна сметка не се прие от общинския съвет. Дебат нямаше.
А въпросът е изключително сериозен.  Точно след четири месеца започва отоплителният сезон. Всички детски ясли, градини, училища, болница, социални инситуции, много домове в община Ботевград се отопляват на газ!
Какъв е нашият план Б, ако газ няма? Затваряме всичко или минаваме на алтернативно гориво? И какво по-точно: ток или дърва? Имаме ли инсталации,  всъщност колко ще струва алтернативата?
Какъв е нашият план Б, ако газ има достатъчно, но цената му е по-висока от сегашната?  /Още от сега властта говори за 30% поскъпване/. Как общината, социалните институции, болницата ще плащат за газ при още по-висока цена? От къде ще се вземат резерви, кои общински разходи ще се намалят, за да се покриват сметките за газ през идната зима?
Лично за мен точно това бяха важните въпроси, които общинските съветници трябваше да обсъждаме на заседанието ни в края на месец април.
Не го направихме, което само по себе си говори за нивото на дебата.
И още нещо: има решение офисът на „Балкангаз” да се премести  в сградата на бивша фирма „Родина”, т.н. „Сините плочки”.
В друго време и при друга ситуация – това е нужно. Но сега? Трябва ли дружеството да отделя средства за ремонт и обзавеждане на сграда, вместо този ресурс да се запази? Всъщност – по време на заседанието не стана ясно колко всъщност ще струва самото преместване.
Продължавам да смятам, че общинският съвет трябва да  е адекватен на ситуацията в страната ни, на случващото се в Европа и света.  Въпроси, чиято цел е да се предизвика единствено някаква сензация или скандал, не говори за отговорност и зрялост на местния парламент.