Ученици и учители от всички училища в Ботевград се включиха в празничното шествие днес, предвождано от духов оркестър “Ботевград“. Носейки в ръце българския трибагреник и знамената на своите училища, портрети с ликовете на светите братя Кирил и Методий, на видни наши просветители, книжовници и революционери, те изминаха разстоянието от Историческия музей до площад “Освобождение“, където се състоя празничната програма. Тя започна с всеучилищния химн “Върви, народе възродени“, изпълнен от детски хор “Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова. Последваха изпълнения на младежкия духов оркестър и мажоретните състави при Народно читалище “Христо Ботев“.


По традиция на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, Община Ботевград присъжда награди на изявени учители от местните училища. Отговорни и отдадени на професията си, те ежедневно допринасят за развитието и успешното представяне на своите ученици  на олимпиади, състезания и конкурси, мотивират ги да придобиват повече знания и да участват в различни извънкласни прояви.


В категория “Предучилищно образование“ наградата “Учител на годината“ се присъжда на Надка Александрова – учител в детска градина “Детелина“ – село Врачеш, за успешна работа в екип за осъществяване на подходяща образователно-възпитателна среда  за изпълнението на множество проекти, разработени от детското заведение.


В категория “Начален етап на основното образование“ с наградата се удостоява Георгина Романова – учител от ОУ “Кирил и Методий“ – Скравена, за дългогодишен професионален опит /повече от 40 год./. Ползва се с доверието и признанието на педагозите в училището и родителите.


Даниела Димитрова – учител по физическо възпитание в ОУ “Св. Кирил Методий“, получи награда в категория “Прогимназиален етап на основното образование“. Под нейно ръководство отборът на училището стана победител в тазгодишната Национална викторина по безопасност на движението “Да запазим децата на пътя“. Г-жа Димитрова подготви и отбора, който се класира на първо място в областния кръг на състезанието по безопасност на движението по пътищата.


Носител на наградата в категория “Средно образование“ е Николай Пеев – старши учител по “География и икономика“ и “История и цивилизация“ в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. През настоящата година неговият ученик Георги Василев Данов, от 12-ти клас, спечели званието лауреат на Националната олимпиада по география и икономика. С 263т. от общо 300т. той се нарежди на трето място във възрастова група 11-12. клас, което му дава право да бъде включен в разширения състав на националния отбор и участие  в Международната олимпиада по география през юли в Париж, Франция.


Всяко училище и детска градина предлагат свои представители за приза “Учител на годината“. Но-сителите на наградата се избират от комисия, назначена със заповед на кмета на общината, в коя-то влизат представител на Регионалното управление на образованието – София регион, на синдикатите, на Постоянната комисия по образование в Общинския съвет и на общинската администра-ция. Комисията се председателства от Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград.


Отличията бяха връчени от кмета Иван Гавалюгов по време на днешното градско тържество, посветено на светлия български празник. От своя страна наградените учители благодариха на педагогическите колективи за високата оценка и номинацията.

Кметът Гавалюгов честити празника на всички присъстващи. Той призова учениците да пишат на нашата си, българска азбука, независимо дали използват електронно устройство или хартиен вариант, защото “това ще ни запази като народ, ще утвърди и развиe нашата национална идентичност“.  
Иван Гавалюгов благодари на учителите и културните дейци “за изключително важната роля в нашето общество, за усилията, които полагат не само за образованието и обучението на нашите деца, но и за тяхното възпитание“.


Поздрав за всички присъстващи бе празничната програма с участието на ученици от ОУ “Никола Йонков Вапцаров“.