24-ти май е празникът, чрез който отдаваме почит към делото на светите братя Кирил и Методий, с който утвърждаваме българското си начало в търсенето на високи духовни хоризонти. Необременен от идеологии и политики, от Възраждането до днес, в съзнанието ни това е най-светлият ден, изразяващ духовните въжделения на българите за просвещение и национално въздигане. В дни като днешния е редно да си припомним, че българинът е потомък на нация, заемаща достойно място в историята на Европа и света. 


Празничната програма по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с изпълнения на Младежки духов оркестър – Ботевград и на мажоретните състави при Народни читалище “Христо Ботев“. В центъра на Ботевград прозвучаха маршът “Българска земя“ и песента “Де е България“. Сред публиката бяха ученици и учители от местните училища. По традиция те носеха потрети с ликовете на своите патрони, на книжовници, просветители и революционери, вееха българския трикольор и училищните знамена.


Детски хор “Бонка Големанова“ изпълни всеучилищния химн “Върви, народе възродени“. Заедно с малките хористи запяха и присъстващите на площад “Освобождение“.


Думата бе предоставена на кмета Иван Гавалюгов, който поздрави ботевградчани с празника. Той се обърна към учителите и културните дейци, пожелавайки им да бъдат здрави и да надграждат и развиват българска духовност и култура. Призивът му към подрастващото поколение бе да овладява международно признати езици, но да не забравя, да цени и пази специфичната  си идентичност на българи. “В нашата история няма нищо по-ценно от това, което са ни дали светите братя Кирил и Методий. Гордейте се и ползвайте нашата писменост!“, призова още той.


По традиция на 24 май кметът на община Ботевград връчва отличия на изявени учители през учебната 2023-2024 година, на институции и организации за цялостен принос към развитието на културното и духовно наследство в нашия град. 


Ето и отличените учители:


В категория “Предучилищно образование“ – Светла Иванова Дакова – учител в ДГ “Синчец“;


В категория “Начален етап на основното образование“ – Десислава Ненчева Ненчева – учител в ОУ “Васил Левски“ – Ботевград;


В категория “Прогимназиален етап“ – Лъчезар Петров Петков – учител в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – с. Скравена;


В категория “Средно образование“ – Мими Василева Михайлова – ПГТМ “Христо Ботев“ .


През тази година се навършват 140 години библиотечна дейност в Ботевград. Годишнината бе отбелязана с редица инициативи, част от които бе първото издание на Алея на книгата. 


По повод бележитата годишнина и в знак на признателност за активната дейност и приноса към обогатяване на културния и духовен живот в община Ботевград, кметът Гавалюгов връчи почетен плакет на Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“.


По предложение на Райна Панчева – внучка на духовния баща на Ботевград – Стамен Панчев, с почетни медали бяха наградени Сдружение “Орханиец“ и Дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“, които вече десет години с огромно желание и ентусиазъм организират и провеждат национален литературен конкурс с името на ботевградския поет, като по този начин популяризират неговото творчество и родния Ботевград. Също така конкурсът цели да мотивират младите хора да пишат, спазвайки нормите на българския книжовен език.


Събитието, посветено на 24 май, продължи с музикално-поетична програма, подготвена от ОУ “Васил Левски“ – Ботевград, която допринесе още повече за неповторимата тържествена атмосфера на празника. Специален поздрав към всички бяха и фолклорните изпълнения на танцов състав  "Жар" от село Трудовец. В края на честването към небето полетяха балони с цветовете на българското знаме.